O nordijskom nameštaju u sredu u Muzeju Vojvodine

Predavanje "Moderni nordijski enterijer i nameštaj" biće održano u sredu, 29. marta, u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35.
Predavač je dr Marko Todorov, a početak je u 19 sati.
 
Kada su se 1960. godine američki predsednički kandidati Džon F. Kenedi i Ričard Nikson, prvi put u istoriji, suočili u direktnom televizijskom prenosu, pažnju miliona gledalaca su, osim debate, privukle drvene stolice u kojima su kandidati sedeli. Bile su to moderne stolice jednostavnih i elegantnih linija koje je 1949. godine dizajnirao danski dizajner nameštaja Hans Vegner.
 
U tom trenutku, termin "skandinavski stil" (premda bi primereniji naziv bio "nordijski" s obzirom da je, osim u skandinavskim zemljama, sličan pristup razvijan i u Finskoj) već je bio sinonim za funkcionalan i jednostavan, ali istovremeno udoban i prirodan pristup oblikovanju prostora i nameštaja.
 
Koreni prepoznatljive estetike koja se neretko vezuje za sredinu XX veka, zapravo sežu do njegovih prvih decenija i trenutka u kojem je, na severu Evrope, došlo do preplitanja vernakularnog dizajna i tada vladajućeg nordijskog klasicizma sa idejama modernog pokreta. U takvom kontekstu su formirani osnovni principi modernog nordijskog dizajna enterijera i nameštaja koji su se, uprkos svim tehnološkim, kulturološkim i ekonomskim promenama tokom XX veka, suštinski, održali do danas.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".