"Prosefest" od 18. do 22. aprila u KCNS

"Prosefest", 11. po redu, održaće se od 18. do 22. aprila u Kulturnom centru Novog Sada.
Počasni gost ovogodišnje manifestacije biće austrijski književnik Peter Handke. Njemu će biti uručena nagrada "Milovan Vidaković" koja se dodeljuje 10. put u sklopu ovog festivala.
 
Predsednik Organizacionog odbora festivala Nenad Šaponja rekao je da je Handke samo "šlag na torti", te da na festival dolazi i Luisa Valensuela iz Argentine, kao i Santjago Ronkaljolo, dobitnik niza ključnih nagrada na špankom jeziku. On se takođe osvrnuo i na učešće pisaca iz Srbije i regiona.
 
"Imamo našeg pisca Mirka Demića, dobitnika Andrićeve nagrade ove godine, dobitnika nagrade Meša Selimović i tako pokazujemo uvek jednu tendeciju da uz velike svetske pisce uvek budu i pisci koji su se nečim kvalifikovali, odnosno našim najvećim nagradama",  naveo je on.
 
Ostali gosti "Prosefest-a" jesu upravo pisci regiona koji žive i u drugim državama. Dolazi Drago Kekanović iz Hrvatske, Branko Anđić iz Argentine, zatim Slobodan Šnajder iz Hrvatske i Žarko Radaković iz Nemačke.
 
Urednik festivala Nedeljko Mamula podsetio je da je na "Prosefestu" dosad učestovalo 90 pisaca, od kojih su polovina strani pisci. Druga polovina su domaći pisci, od kojih su 15 dobitnici NIN-ove nagrade. On je rekao da najveću vrednost festivala predstavljaju upravo čitaoci.
 
"Mi smo za ovih desetak godina proizveli, uslovno rečeno, dvestotinak novih čitalaca. Ako znamo da je prosečan tiraž naših dobrih knjiga negde oko 500, mi smo polovinu potencijalnih čitalaca proizveli na ovom proza festu, to jest oni su se samo proizveli", objasnio je Mamula.
 
Organizatori festivala podelili su učenicima novosadskih gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj", "Isidora Sekulić" i "Svetozar Marković" knjige pisaca koji učestvuju na festivalu.
 
Tokom "Prosefesta" pisci će čitati svoja dela u Kulturnom centru Novog Sada i razgovarati sa publikom, šireći čitalačke navike i ljubav prema književnosti, što jeste osnovna ideja ovog festivala.
 
Celokupan program festivala naknadno će biti objavljen.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".