Izložba Gordane Kaljalović Odanović od srede u Galeriji Rajka Mamuzića

Izložba Gordane Kaljalović Odanović pod nazivom "Knjiga izvan knjige, literarne refleksije u vizuelnom", biće otvorena u sredu, 24. maja, u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića.
Otvaranje izložbe je u 19 časova, a postavka se može pogledati do 12. juna.
 
O izložbi i autorki:
 
Pol Valeri u delu "Pesnička iskustva" konstatuje: "Knjiga se može otvoriti bilo gde" i tvrdi da "njena vitalnost ne zavisi nikako od onog što tome prethodi, od neke vrste već stvorene iluzije", već da "ona proističe od onoga što bi se moglo nazvati vlastitom aktivnošću samog tekstualnog tkanja". U uvodnom tekstu kataloga Stevan Vuković kaže: U svojevrsnoj igri sa autoreferentnošću, u jednom od radova Gordane Kaljalović koji su izloženi u okviru ove postavke se upravo tekstualno tkanje navedenog stava oslobađa svog definisanog mesta u celini knjige iz koje je preuzeto, da bi bilo materijalizovano u vidu instalacije postavljene u prostor. Na taj način tekst putuje ne samo iz jedne umetničke discipline u drugu, niti iz jednog sistema referenci u drugi, već se od apstraktnog skupa grafema, čija je uloga u prenošenju nekog jezičkog značenja, preoblikuje u nešto sasvim konkretno, što ima i samosvojne vizuelne kvalitete, kao i definisan oblikovni prostorno specifični karakter.
 
Gordana Kaljalović Odanović rođena je u Beogradu. Diplomirala je i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti i na Filološkom fakultetu u Beogradu (engleski jezik i književnost). Bila je kustos u Galeriji Doma JNA i redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na katedri za vajarstvo. Izlagala je na preko 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu i na 26 samostalnih izložbi u zemlji. Autor je i kustos dvadesetak projekata. Radovi Gordane Kaljalović Odanović nalaze se u vlasništvu muzeja i privatnih kolekcija u zemlji i inostranstvu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič