Dve tribine u utorak u KCNS

Tribine "Hrišćani na Bliskom istoku" i "Mitovi i stereotipi u funkciji geopolitike – srbofobija i njeni izvori" održaće se u utorak, 25. jula na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada.
Tribina "Hrišćani na Bliskom istoku" počeće u 18 časova. Autor i predavač je istoričar Nemanja Starović, a gost tribine biće novinar Zoran Surla. 
 
Na tribini će biti reči o nastanku i razvoju hrišćanskih zajednica na prostoru Bliskog istoka; uticaju istorijskih procesa na Hrišćane Bliskog istoka, sa posebnim akcentom na savremenu istoriju XX veka; trenutnoj brojnosti i stanju hrišćanskih zajednica u pojedinim državama Bliskog istoka; unutrašnjoj organizaciji hrišćanskih crkava na Bliskom istoku.
 
Tribina "Mitovi i stereotipi u funkciji geopolitike – srbofobija i njeni izvori" počeće u 19 časova. Autor i predavač je prof. doktor Ljubiša Despotović.
 
Autor tribine nastojaće da objasni osnovnu funkciju, nastanak i medijsku eksploataciju mitova i stereotipija kako u njihovoj  istorijskoj tako i u aktuelnoj geopolitičkoj perspektivi. Srbofobija, kao i čitav niz drugih negativnih mitova i stereotipa o srpskom narodu, posmatraju se kao aktivni izdanci rusofobije i zajedničkog im korena u religijsko – konfesionalnoj pripadnosti pravoslavlju. Osvetljavaju se veze koje antisrbizam ima u odnosu prema antisemitizmu  kako u njihovoj temporalnoj tako i u njihovoj funkcionalnoj dimenziji. Odnosno kako je antisrbizam zamenio antisemitezam, kao glavni predmet mržnje u poslednjih nekoliko decenija unazad, kako na Zapadu tako i u regionu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič