Izložba "Toplički ustanak 1907-2017" u Muzeju Vojvodine

Izložba "Toplički ustanak 1907-2017" Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju otvara se u četvrtak, 7. septembra, u Muzeju Vojvodine, Dunavska 37.
Autori izložbe su Darko Žarić, viši kustos istoričar Narodnog muzeja Toplice Prokuplje i Milan Stojanović, viši arhivista Istorijskog arhiva u Prokuplju. 
 
Toplički ustanak je jedini ustanak stanovništva na okupiranoj teritoriji u Prvom svetskom ratu. Trajao je od 21. februara do 25. marta 1917, na području Toplice, Jablanice i Puste reke. Neposredan povod za ustanak bila je prisilna mobilizacija srpskih mladića u bugarsku vojsku. Broj ustanika se procenjuje na 5-6.000. Formirana je slobodna teritorija na području između reke Rasine, Kopaonika, južne Morave i Đunisa, sa gradovima Prokupljem i Kuršumlijom.
 
Za gušenje ustanka bugarski i austro-ugarski okupatori angažovali su preko 30.000 vojnika. U borbama, koje su trajale do 25. marta, poginulo je oko 3.000 boraca komitskih odreda, a prema austro-ugarskim podacima, ubijeno je oko 20.000 civila. Nakon toga je usledilo masovno odvođenje u logore i internacija stanovništva tog kraja. Internirano je oko 180.000 ljudi, a nekoliko hiljada njih je stradalo u internaciji i logorima.
 
Otvaranje je u 12 sati, a izložba će trajati do 18. septembra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".