Dela Dimitrija Avramovića u Galeriji Matice srpske

Izložba "Dimitrije Avramović. Umetnik evropskih okvira i srpskog konteksta" biće otvorena danas, 15. septembra, u Galeriji Matice srpske.
Obeležavajući dvestotu godišnjicu rođenja Dimitrija Avramovića, Galerija Matice srpske je u saradnji s Maticom srpskom i uz podršku Narodnog muzeja u Beogradu pokrenula projekat proučavanja i predstavljanja stvaralaštva ovog 
značajnog slikara srpske umetnosti XIX veka koji je višestruko vezan za Maticu srpsku i njenu Galeriju.
 
Dimitrije Avramović (Šajkaš, 1815. ‒ Novi Sad, 1855) je formiran u preplitanju starih klasicističkih ideala, koji su prednost davali crtežu i romantičarskog patosa, zasnovanog na iskazivanju sentimentalnih verskih osećanja. Njegovo najznačajnije delo po dolasku u Kneževinu Srbiju 1841. godine svakako je oslikavanje zidnih površina i ikonostasa Saborne crkve u Beogradu (1841‒1845).
 
U sklopu javne delatnosti, Avramović se bavio i karikaturom. Isticanjem komičnog, subverzivno je delovao u odnosu na društvene revolucionarne događaje sredinom XIX veka. 
 
Autor izložbe je dr Igor Borozan, istoričar umetnosti.
 
Otvaranje je u 20 sati, a izložba će biti postavljena do 10. novembra. Tokom njenog trajanja predviđen je prateći program ‒ predavanja petkom u 20 sati: 
 
22. septembar - Evropski okviri i umetnička praksa Dimitrija Avramovića (dr Igor Borozan)
29. septembar - Umetnost reči slikara Dimitrija Avramovića (dr Mirjana D. Stefanović)
06. oktobar - Lavaterova Fiziognomika i Avramovićeve rane studije glava (dr Vladimir Simić)
13. oktobar - Dimitrije Avramović i ideja "spomenika drevnosti" u Srbiji sredinom XIX veka (dr Milan Popadić)
03. novembar - Promocija knjige Dimitrije Avramović. Umetnik evropskih okvira i srpskog konteksta
10. novembar - Između istorije i vere: Johan Fridrih Overbek i umetnost srpskih nazarena (dr Igor Borozan)
 
Subotom i nedeljom u 11 i 17 sati biće kustoska vođenja kroz izložbu.
  • Tata Ikun

    15.09.2017 17:04
    Nema komentara na vest? Ah, da. Svi su otišli da pišu komentare podrške "umetniku" Remedu i njegovim satanističkim muralima. Dimitrije Avramović se prevrće u grobu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".