Izložba "Spektri" kao uvod u Noć istraživača

Kao uvod u Noć istraživača, u centru "Startit" već se može pogledati izložba "Spektri", a 22. septembra biće održano naučno-popularno predavanje najboljeg mladog naučnika PMF-a, Tina Lukića.
Izložba će se posle preseliti u "Naučni kamion", koji će od 26. septembra biti na parkingu Tržnog centra "BIG".
 
Eksponati su posvećeni svetlosti - onoj koju vidimo, ali i onoj koju ne vidimo, ali nas svakodnevno okružuje. "Spektri" pokrivaju šest oblasti koje čine elektromagnetno zračenje: radio-talase, zahvaljujući kojima komuniciramo još od kraja 19. veka, mikrotalase, kojima možemo i da zagrevamo hranu, infracrveno zračenje, koje koriste termalne kamere, vidljivi deo spektra na koje reaguje ljudsko oko, ultraljubičasto zračenje koje može služiti i za sterilizaciju, kao i X i gama zračenje visokih energija. 
 
Svaka od oblasti je izložba za sebe, predstavljena je određenom bojom i sastoji se od nekoliko interaktivnih eksponata, na kojima sami možete testirati osobine elektromagnetnih talasa. 
 
Možete videti kako se proverava ispravnost novčanica pomoću ultraljubičastog zračenja, kako nas vidi infracrvena kamera, kako funkcionišu radio-antene i šta bi mogli da vidimo kada bi svetlost sadržala samo jednu boju. Možete saznati kako je otkriveno infracrveno zračenje, koliko smo zapravo ozračeni i da li treba da brinemo, kako nastaju boje i mnoge druge zanimljivosti iz sveta svetlosti.
 
Izložbu možete pogledati u centru "Startit", Mike Antića 2, svakog radnog dana od 12 do 18h, a ulaz je besplatan. Postavku je osmislio Centar za promociju nauke, kao deo proslave Međunarodne godine svetlosti 2015.
 
"Noć istraživača" održaće se 29. septembra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič