O izložbi "Sedam umetnika: paralele slikarstva i tapiserije" u Zbirci Rajka Mamuzića

Vođenje kroz izložbu "Sedam umetnika: paralele slikarstva i tapiserije", čije su autorke Ana Rakić i Goranka Vukadinović, održaće se u četvrtak, 5. oktobra u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića, Vase Stajića 1.
O umetnicima i njihovim delima govoriće Goranka Vukadinović, kustoskinja "Ateljea 61" i jedna od autorki izložbe, u nameri da ukaže na korelaciju između ove dve likovne discipline, koje su se često preplitale, dopunjavale, međusobno gradile, a tokom šezdesetih godina prošlog veka ustanovile nova načela vrednovanja vizuelnog doživljaja, transformišući na specifičan način sliku u tapiseriju.
 
Sedam autora zastupljenih u zbirkama obe novosadske institucije, u Poklon zbirci Rajka Mamuzića i u "Ateljeu 61", zapravo jesu i prvi kartonisti čije su ideje prevođene u tapiserije. Uz dela Boška Petrovića, Dragutina Cigarčića, Stojana Ćelića, Mladena Srbinovića, Stevana Maksimovića, Jovana Soldatovića i Ede Murtića, prezentovana na ovoj izložbi, mora se pomenuti i činjenica da su upravo ovi umetnici entuzijastički i sasvim ozbiljno trasirali put razvoja jugoslovenske savremene tapiserije, iz kojeg će derivirati vizuelni medij čiju čistotu "Atelje 61" i danas pažljivo neguje.   
 
Predavanje će početi u 18 časova.
 
Izložba "Sedam umetnika: paralele slikarstva i tapiserije" traje do 20. oktobra.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič