Predavanje "Velike sile i Oktobarska revolucija u Rusiji 1917. godine" u KCNS

Predavanje "Velike sile i Oktobarska revolucija u Rusiji 1917. godine" održaće se u sredu, 11. oktobra u Klubu "Tribina mladih" Kulturnog centra.
Predavanje "Velike sile i Oktobarska revolucija u Rusiji 1917. godine" u KCNS
Foto: 021.rs
Autor i predavač je će biti istoričar Srđan Graovac.
 
Još od antičkog perioda mnogi filozofi su uporno tragali za formulom kojom bi uredili međuljudske odnose tako da oni istovremeno budu odraz stabilnosti, ali i podsticaja prosperitetu celokupnog čovečanstva. Teoretičari države i društva samim tim su bili kreatori epohalnih promena nastalih na njihovim proklamovanim načelima. Ponekad bi se te promene relativno bezbolno izvršile, evolutivnim putem, ali mnogo češće rušenje starog i uzdizanje novog poretka zahtevalo je pokrete masa, oružje i nasilje, jednom rečju revoluciju. 
 
Pod uticajem filozofa prosvetiteljstva krajem XVIII i početkom XIX veka odigrala se najveća i najpoznatija Francuska revolucija. Proces njene realizacije i načela koja su tada proklamovana postali su uzor za sve one koji su decenijama, pa i vekovima posle sanjali radikalne promene i u svojim društvima. Naravno, njih je bilo mnogo, pa su i XIX i XX vek, između ostalog bili obeleženi brojnim pokušajima nasilnih promena društvenih poredaka, upravo nastalim po ugledu na veliku Francusku revoluciju. 
 
Ipak, ono što je zadesilo Rusku carevinu u februaru i oktobru 1917. godine, po dalekosežnosti posledica, prevazilazi sve slične događaje koji su se i pre i posle istih odigrali. Boljševička revolucija je u potpunosti promenila karakter jedne od najmoćnijih država tog vremena. Omogućila je primenu levo-radikalnih ideologija u tadašnjem ruskom društvu, a na međunarodnu političku scenu iskoračila je nova imperija, komunistička, željna da svoj kulturno-politički obrazac nametne ostatku čovečanstva. 
 
Međutim, Oktobarska revolucija je specifična, zbog još jednog važnog segmenta. Verovatno je to prva revolucija koja je finansirana i inicirana, ne u Rusiji, već u njenom inostranstvu, dakle u skladu sa interesima drugih država i meritokratski uređenih socijalnih grupacija. Samim tim ona je postala model po kom su velike sile na jedan prikriven način sa više ili manje uspeha nametale svoje interese na druge obično slabije i manje države kroz ceo XX, ali i XXI vek.
 
Predavanje će početi u 18 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".