Dokumentarni film Mile Turajlić "Druga strana svega" u petak u Areni Cineplex

Dokumentarni film Mile Turajlić "Druga strana svega" biće prikazan u petak, 19. januara u Sali 2 Arene Cineplex.
Film govori o zaključanim vratima unutar jednog beogradskog stana koji su razdvajali porodicu od njene prošlosti preko 70 godina. Dok rediteljka započinje prisan razgovor sa majkom, politički rascep koji potresa njihov dom otkriva kuću i državu koje progoni istorija. Hronika o porodici iz Srbije pretvara se u bolan portret aktiviste u vreme velikog previranja, dovodeći u pitanje odgovornost svake generacije da se bori za svoju budućnost.
 
Ovo filmsko ostvarenje proglašeno je za najbolji dokumentarni dugometražni film 30. Festivala IDFA u Amsterdamu, jednog od najznačajnijih i najprestižnijih festivala dokumentarnog filma u svetu.
 
Nakon projekcije filma u 22 časa u kafiću "The end" u sklopu Arene Cineplex publika će imati priliku da učestvuje u razgovoru sa  autorkom Milom Turajlić, renomiranom filmskom rediteljkom, već poznatom po prethodnom ostvarenju "Sinema komunisto" i njenom majkom Srbijankom Turajlić koja je i glavni pripovedač ove priče. Srbijanka Turajlić je pezionisana univerzitetska profesorka, borkinja za slobodu i ljudska prava, a krajem devedesetih godina delovala je i u okviru Narodnog pokreta Otpor. Razgovor će voditi novinar Igor Burić.
 
Novoosnovana organizacija OFF Novi Sad ovom projekcijom kao primerom dobre prakse angažovane umetnosti simbolično počinje svoju misiju tokom koje će nastojati da afirmiše autorsku, angažovanu, aktuelnu i alternativnu umetnost. U okviru ostvarivanja svojih ciljeva ovo udruženje organizovaće čitav niz događaja namenjen pretežno mladima koji u umetnosti vide nešto više od zabave, a to je mogućnost za izražavanje, bunt i promene. 
 
Projekcija će početi u 20 časova, ulaz je besplatan, a potrebno je prijaviti se preko mejla offnovisad@gmail.com.
  • Mladen

    23.01.2018 14:37
    Bačeno vreme
    Potpuno bačeno vreme na gledanje ovog "dokumentarnog" filma, koji bih pre nazvao političkom propagandom. Već nakon prvih 20tak minuta se stiče utisak da je film pravio neko ko nikada nije živeo na prostorima Balkana, pa ne retko neke izjave deluju i pomalo smešno, kao da nisu sa ovih područja, već su nekako više u tonu popularnih filmova iz Holivuda... Svih 2 sata film priča o tome kako su građani Srbije u suštini saučesnici u ratnim zločinima, koje je vlast u Srbiji navodno vršila, a nigde se ne prikazuju činjenice koje to potkrepljuju, nego se, eto, veruje na reč glavnom junaku. U opštem slučaju, priča je prožeta holivudskom patetikom, kako bi se zadobila naklonost i empatija gledalaca, a činjenice kao da nisu ni bitne za ovaj "dokumentarac", već je istina samo ono što glavni junak priča i ismeva se sve što nije u tom tonu. Ukratko, voleo bih da nisam bacio vreme na gledanje ovog filma, već da sam ga iskoristio na nešto smislenije.
  • Sonja

    18.01.2018 17:15
    Druga strana svega
    Film je odlican.
    Zapamtiti zadnju recenicu gdje Turajlic.
  • odlican

    18.01.2018 14:06
    pogledajte
    i otkrijte jos ponesto

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič