Izložba "Dobrudžanski ratnici" od srede u Domu Vojske

Izložba "Dobrudžanski ratnici" biće otvorena u sredu, 21. februara u Domu vojske, Beogradski kej 9.
Izložba "Dobrudžanski ratnici" od srede u Domu Vojske
Foto: 021.rs
Izložba će biti otvorena u 19 časova.
 
Autori izložbe su Dr Predrag Bajić, viši kustos istoričar, Ilija Komnenović, muzejski savetnik, istoričar i msr Vojislav Martinov, kustos i istoričar. Recenzenti izložbe su dr Milan Micić i prof. dr Slobodan Bjelica.
 
Organizatori su Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca "Obilić 1912-1918" Novi Sad, Prva brigada Kopnene vojske i Muzej Vojvodine.
 
O izložbi će govoriti autori i recezenti. Pozdravnu reč daće jerej Đorđe Stojisavljević, nadležni vojni sveštenik i Batrić Ćalović zamenik predsednika Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912–1918, njihovih potomaka i poštovalaca "Obilić 1912-1918". 
 
Voditelj programa će biti Mladen Maksimović, podpredsednik Udruženja "Obilić 1912-1918". U muzičkom delu programa nastupiće Društvo za negovanje i očuvanje srpske tradicije "Zvuci s kamena" iz Novog Sada.
 
Izložbu je realizovao Muzej Vojvodine u saradnji sa Nacionalnim vojnim muzejom iz Konstance (Rumunija), povodom stogodišnjice ulaska Rumunije u Prvi svetski rat i borbi u Dobrudži, području između okuke Dunava i Crnog mora. Ona govori o učešću 1. Srpske dobrovoljačke divizije u tim borbama. Ovu diviziju, kao i kasnije formiranu 2. Srpsku dobrovoljačku diviziju (od njih je formiran Srpski dobrovoljački korpus) činili su mahom ratni zarobljenici i prebezi iz austro-ugarske vojske na Istočnom frontu, među kojima je bio veliki procenat Srba iz Banata, Bačke, Baranje, Srema, Bosne, Hercegovine, Crne Gore, Dalmacije, Like, Banije, Korduna i Slavonije. Takođe su prikazani događaji u ovim jedinicama tokom boljševičke revolucije u Rusiji, njihovo dramatično prebacivanje na Solunski front i kasnije učešće Jugoslovenske divizije u proboju Solunskog fronta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič