Predavanje o Krsti Cicvariću u sredu u Muzeju Vojvodine

Predavanje "Krsta Cicvarić – otac naše tabloidne žurnalistike" održaće se u sredu, 14. marta u Muzeju Vojvodine, (Dunavska 37).
Predavanje o Krsti Cicvariću u sredu u Muzeju Vojvodine
Foto: 021
Predavač će biti profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu dr Vladimir Barović.
 
Program će početi u 19 časova.
 
O predavanju:
 
Krsta Cicvarić bio je pokretač i nekrunisani kralj tabloidne štampe i novinar koga su pratile mnoge kontraverze, bio je neretko nazivan i "srpski Herst". Iako je iz etičkih razloga često napadan kao novinar i urednik, neosporno je Krsta Cicvarić bio prvi pokretač tabloidne štampe na ovim prostorima.
 
Cicvarića je potrebno sagledati bez ideoloških ostrašćenosti, jer on je iako urednik "žute" štampe imao i veoma zanimljiv filozofski opus. Idejnim lutanjima, ličnim uvredama i izborom tema, Cicavrić je na svoje ime navukao, skoro pa vekovni, gnev novinara, jer ga i danas  neretko uzimaju kao primer najnemoralnijeg predstavnika javne reči; u našoj žurnalistici postoji termin "Cicvarićevsko novinarstvo", čime se označava novinar bez skrupula i profesionalnih obzira.
 
Osam decenija posle smrti, Cicvarić je ostao sinonim za neetičko novinarstvo, a sam pomen njegovog imena dovodi se u vezu sa najgorim oblikom tabloidnog žurnalizma.
 
Sa druge strane, činjenice govore da je Cicvarić uvršten u sam vrh evropskog novinarstva, i to po proceni čuvenog novinara i državnika Vinstona Čerčila, a to bi bio jedini žurnalista sa ovih prostora koji je tu počast svojim radom zavredio.
  • pameti

    14.03.2018 08:28
    Zbogom
    Sagledati neostrašćeno jednog antisemitu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič