O srednjovekovnoj prošlosti Novog Sada i okoline u sredu u KCNS

Tribina "Iz srednjovekovne prošlosti Novog Sada i okoline" održaće se u sredu, 14. marta u Klubu "Tribina mladih" Kulturnog centra Novog Sada.
O srednjovekovnoj prošlosti Novog Sada i okoline u sredu u KCNS
Foto: 021.rs
Autor i predavač je doc. dr Boris Stojkovski.
 
Program će početi u 18 časova.
 
O predavanju:
 
Proučavanje mikroistorije još od kraja XIX veka predstavlja značajan aspekt u izučavanju ljudske prošlosti. Lokalna istorija se neretko uklapa u globalne tokove i puno pomaže prilikom definisanja makroistorijskih događaja i procesa.
 
Prošlost područja koje obuhvata današnji Grad Novi Sad i njegova okolina nije u tome izuzetak. Petrovaradin je u srednjem veku imao izuzetno bitnu ulogu, a značaj Futoga, kao i (Sremske) Kamenice je takođe bio veliki. Sva ova mesta, danas delovi Novog Sada, imali su bitnu ulogu u političkim, društvenim, ekonomskim i kulturnim kretanjima srednjovekovne Ugarske, ali i širih evropskih tokova istorije.
  • Austrougarin

    14.03.2018 13:44
    Kada glupani kroje istoriju. U srednjem veku Vojvodina je bila mocvara a NS nije ni postojao.
  • Lala, nego šta

    14.03.2018 12:51
    Re:
    Prethodni komentar se kosi sa zdravom pameću i svađalačkog tona je. Šta reći? Dovoljno bi bilo da se "gospodin" prošeta Almaškim ili Uspenskim grobljem pa da vidi ono što mu nije poznato. Naravno da su Futog, Kamenica, Šov, Kać, Ledinci, Rakovac... stara mesta sa dugom tradicijom, ali nisu gradovi i nemaju gimnazije, pozorišta, bulevare...
    Naravno da su svi odnekuda došli, samo su neki odavno došli, pa sve te Bosne, Like, Kordune, Crne Gore i dr. odavno ne doživljavaju kao zavičaj, već im je zavičaj Vojvodina i tako treba i da bude. Onima što su "naterani" da divljaju ulicama našeg grada a osećaju se Hercegovcima, Bosancima, Crnogorcima itd. treba reći da nisu uklopljeni u civilizovan i urban način života. Dovedeni su u situaciju da ih, tamo odakle su NEĆE, a ovde gde su se našli sticajem okolnosti, NE PRIPADAJU.
    I još nešto, reč Novosađani se piše velikim slovom, kao i Bosanac i sl. Zadivljujuće je kako likovi koji su samo protrčali kroz osnovnu školu daju sebi za pravo da tumače istoriju, sociologiju, etnologiju... To je karakteristika primitivaca.
  • НМТ

    13.03.2018 11:41
    Можда стари новосађани науче да историја Новог Сада траје нешто више од 250 година, да су сва места у околини којих се грозе старија. Можда схвате да је то једна од основа малограђанског менталитета "старих" новосађана, можда схвате да је град постао захваљујући дођошима које такође не могу да сваре пошто су и њима самима корени у Босни и Црној Гори па их се стиде и сакривају. Футог, Каменица и Петроварадин су гледали како се с'коца и конопца скупљају којекакви у подножје тврђаве и формирају оно што се данас зове Нови Сад.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".