Izložba pastela Marka Čelebonovića od četvrtka u Beljanskom

Izložba pastela Marka Čelebonovića biće otvorena u četvrtak, 19. aprila u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.
Otvaranje izložbe je u 19 časova, a postavka se može pogldati do 3. juna.
 
O umetniku:
 
Jedan od stvaralaca zastupljenih u kolekciji Pavla Beljanskog, Marko Čelebonović, pripada krugu intimističkih slikara izuzetnog kolorističkog senzibiliteta i socijalnom miljeu građanske klase, iz koje je ponikao i sam Pavle Beljanski. Najveći deo života proveo je na relacijama Pariz, Sen Trope, Crnogorsko primorje i Beograd, gde u periodima (1947–1949) i (1952–1960) radi kao profesor na Akademiji umetnosti u Beogradu i utiče na formiranje čitavog niza umetnika. 
 
Pokazujući naklonost ka umetničkom stvaralaštvu još od rane mladosti Čelebonović u Parizu dolazi u atelje Antoana Burdela (1922), a nakon skulpture počinje da se bavi slikarstvom, ostajući mu veran do kraja života. Dela koja nastaju početkom tridesetih godina, otkupljuje Pavle Beljanski za svoju kolekciju. 
 
Od sredine pedesetih godina intenzivno se posvećuje tehnici pastela uz pomoć koje na papir prenosi i oživljava sopstveni doživljaj sveta. Koliko je pastel za njega bio značajan govori blizu 400 izvedenih radova i nekoliko priređenih samostalnih izložbi posvećenih isključivo ovoj tehnici. Jedna od njih održana je oktobra 1973. godine u Malom likovnom salonu u Novom Sadu. 
 
O izložbi:
 
Izborom od 23 dela biće prikazan ne samo deo jednog od najvećih opusa pastela u srpskoj modernoj umetnosti, nego i pravac u kome Marko Čelebonović kao slikar intimističke poetike postaje bliži problemima realizacije slike i njene simbolike. Tokom vremena Čelebonovićevi radovi u ovoj tehnici često su bili van žiže javnosti, kao što je bio slučaj sa "Mapom iz Varaždina", vlasništvom Vladana i Jelene Čelebonović, pronađenom prilikom nedavnog raspremanja porodičnog doma. Ova mapa, koja sadrži petnaest pastela, prvi put je zahvaljujući Markovom bratu Aleksi Čelebonoviću, prikazana javnosti u ogranku dubrovačke Galerije "Sebastijan" u Varaždinu (1986). Nakon više od trideset godina, "varaždinski" pasteli ali i drugi radovi u ovoj tehnici, sačuvani u porodici, premijerno su prikazani beogradskoj publici u Muzeju "Cepter" maja 2017. godine. Osim pastela, postavka u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog obuhvata i porodične fotografije umetnika koje se ovom prilikom prvi put prezentuju javnosti. 
 
Opus pastela tematski prati Čelebonovićeve slike izvedene u ulju, često razrađujući isti motiv nekoliko puta, u različitim vremenskim intervalima, kao reinterpretaciju pređašnjih slika. Na pastelima Čelebonović predstavlja prizore i žanr scene iz neposrednog okruženja, skoro anegdotskog karaktera, kao i ciklus "Kaluđerice". Kako na slikama u ulju tako i na pastelima, može se pratiti prelazak iz snažne koloritne i gotovo zasićene tonske faze u takozvane "bele pastele" karakteristične po tek naznačenom prostoru i blago osenčenim površinama.
 
Bogat prateći program izložbe uključiće tumačenja postavke, projekcije filmova, promociju nove monografije o umetniku u izdanju Galerije RIMA iz Kragujevca, kao i radionice za decu, a najširoj publici izložba će se približiti i tokom trajanja nacionalne manifestacije Muzeji za 10.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".