Projekcija dokumentarne emisije o Marku Čelebonoviću u četvrtak u Beljanskom

Dokumentarna emisija "Marko Čelebonović" biće prikazana u četvrtak, 10. maja u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.
U pitanju je deo pratećeg programa izložbe "Pasteli Marka Čelebonovića".
 
Scenario: Nada Ristić, 
Režija: Arsa Milošević, 
Proizvodnja Radio-televizije Beograd
 
"Realizovano u vreme održavanja velike retrospektivne izložbe Marka Čelebonovića (Beograd, 22. novembar 1902 – Sen Trope, 23. jul 1986) u Galeriji SANU 1977. godine, ovo polučasovno ostvarenje je dragoceno pre svega zbog toga što u njemu sâm umetnik govori o svom životu i stvaralaštvu. Nastala u Beogradu i Sen Tropeu, dva mesta koja su suštinski obeležila njegovo postojanje, emisija uz prateće arhivske sekvence, pruža slikovit uvid u intimno okruženje Čelebonovića. Kroz svojevrsnu ispovest o okolnostima, uticajima i prijateljima koji su ga oblikovali, dobija se prilika da se neposredno sagleda stvaralački put umetnika", navode u Beljanskom.
 
Program će početi u 19 časova.
 
O izložbi:
 
Autori izložbe: Aleksandra Tomić, Milica Orlović Čobanov
 
Izborom od 23 dela prikazan je ne samo deo jednog od najvećih opusa pastela u srpskoj modernoj umetnosti, nego i pravac u kome Marko Čelebonović kao slikar intimističke poetike postaje bliži problemima realizacije slike i njene simbolike. Osim pastela, postavka u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog obuhvata i porodične fotografije umetnika koje se ovom prilikom prvi put prezentuju javnosti. Bogat prateći program izložbe uključiće tumačenja postavke, projekcije filmova, promociju nove monografije o umetniku u izdanju Galerije RIMA iz Kragujevca, kao i radionice za decu, a najširoj publici izložba će se približiti i tokom trajanja nacionalne manifestacije Muzeji za 10.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič