Koncert Miše Blizanca i hora Prosvetitelji 20. maja u okviru festivala "Hearts in harmony"

U okviru međunarodnog festivala inkluzivnog karaktera Hearts in harmony, 20. maja u klubu Tribina mladih Kulturnog centra biće održan koncert horova Ive, Vox Femine i Prosvetitelji.
Koncertu će prethoditi promocija poetske zbirke Svitac na kraju tunela novosadskog pesnika Marka Ivančevića. Događaj počinje u 15.30 časova, a ulaz je slobodan.
 
Hearts in harmony promoviše i podstiče različitost i ima nameru da unapredi saradnju sa drugim inkluzivnim ustanovama i školama u Evropi, sa udruženjima koja podržavaju razvoj inkluzivnih horova, kao i da intenzivira razvoj nove grupe instrumenata  kojima, uz pomoć asistivne tehnologije tj. robota, mogu da upravljaju i deca sa smetnjama u razvoju i osobe sa težim oblicima invaliditeta. Osmu godinu za redom udruženje građana "Vera ljubav nada" iz Novog Sada je organizator Međunarodnog inkluzivnog festivala Hearts in harmony.
 
Evropska horska asocijacija Europa Cantat promoviše inkluziju kao jednu od najznačajnijih evropskih vrednosti, kroz svoju novu tendenciju Hearts in harmony. Tako Hearts in harmony predstavlja evropski projekat socijalne inkluzije tj. uključivanja marginalizovanih grupa i pojedinaca, naročito osoba sa invaliditetom u društvo.
 
IVE
 
Ženski vokalni sastav Ive iz Ivanić-grada, deluje od 2012. godine kao skupina žena koje svojom pesmom i jednostavnim načinom interpretacije osvajaju publiku širom Hrvatske, a i van njenih granica. Učesnice su brojnih smotri, manifestacija, kao i festivala (Pitomača festival, Krapina festival, Neum festival, Međunarodni festival horskog i klapskog pevanja u Novom Sadu, Festivalu etno glazbe Benkovac…). Osvojile su prvu nagradu stručnog ocenjivačkog žirija i dobile naziv Nove ladarice. U svom bogatom repertoaru neguju sve žanrove – od etna, pop muzike, starogradskih pesama i sevdaha, rok muzike, te sakralnih pesama. Prilikom izvođenja najbitnije im je da publika peva sa njima. Vokalni sastav koji broji deset članica pod vodstvom Mirjane Barec, okuplja sve generacije i neguje prvenstveno složnu atmosferu unutar sastava.
 
VOX FEMINE
 
Ženski hor Vox Femine osnovan je u septembru 2017. godine. Članice hora se nikada profesionalno nisu bavile muzikom, već su pored svojih raznovrsnih zanimanja u horu ostvarile svoju davnašnju želju da pevanjem ulepšaju i oplemene svoj život. Repertoar ovog hora je raznovrstan – od gregorijanskih napeva, do obrada savremenih pop pesama.
 
HOR PROSVETITELJI
 
Prosvetitelji – hor prosvetnih radnika Novog Sada, reosnovan je 2014 godine. Čine ga prosvetni radnici i sva slična i srodna zanimanja. Učestvuje na raznim manifestacijama, promocijama, festivalima, humanitarnim akcijama u Novom Sadu i širom Vojvodine i Srbije. Hor je pod rukovodstvom Miodraga Miše Blizanca, dugogodišnjeg muzičkog radnika, soliste Srpske pravoslavne crkve i Radio-televizije Vojvodina, osnivača nekoliko horova u Novom Sadu. Miša Blizanac pogotovo je ponosan na nacionalni inkluzivni hor Ison. Od samog početka svoje muzičke karijere bavi se očuvanjem srpske nematerijalne baštine.
 
MARKO IVANČEVIĆ, pesnik
 
Rođen je 21.01.1983. godine u Novom Sadu. Po zanimanju je medicinski tehničar. Objavio je šest samostalnih zbirki pesama, a mnoge pesme je objavio u zajedničkim zbirkama sa drugim pesnicima. Objavio je i Priručnik opštih principa u zdravstvenoj nezi telesno invalidnih lica. Trenutno radi na sastavljanju priručnika iz opšte i specijalne hirurgije. Zbirka Svitac na kraju tunela je sedma po redu knjiga pesama ovog mladog autora.
 
Marko Ivančević poslednjih petnaest godina živi sa Parkinsonovom bolešću. Autor je knjiga Fenjeri iz mojih sokaka, Kolo zlatnih niti, Šapat Tise u Banatu, Tajni zapisi srca ravnice, Uspavanka za anđela… Deo njegove životne priče zabeležen je u dokumentarnom filmu Opraštam ti, koji je ove godine prikazan na filmskom festivalu Uhvati film u Kulturnom centru Novog Sada.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič