U MSUV od 15. juna izložba "Precrtano: Savremeni crtež od Liroja Nimana do danas"

U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u petak 15. juna otvara se izložba "Pre(crtano): savremeni crtež od Liroja Nimana do danas".

Na izložbi će, pored dela kolekcije Liroj Niman centra (1921–2012), biti prikazani i radovi umetnika i umetnica iz celog sveta, kao i stvaralaštvo deset umetnika i umetnica mlađe generacije iz Srbije.

Izložba pruža uvid u proces crtanja i teži da otkrije sirovu formu kreativne energije koja kanališe suštinsku ideju umetnika ili umetnice, a koja nije pročišćena za javnu potrošnju. Za razliku od umetničih dela koja su stvorena za javnu ili komercijalnu upotrebu, ovaj raznoliki niz dela otkriva autentičnost koja postoji u ličnim prostorima i koja je sakrivena od oka javnosti, kao što su skicen blokovi i ateljei umetnika.

"(Pre)crtano" je zapravo deo međunarodnog projekta Draw/Crtež, pokrenutog od strane Liroj Niman centra za grafiku pri Kolumbija univerzitetu u Njujorku. Koncept tog projekta nastao je otkrićem nekoliko skicen blokova za koje niko nije znao da postoje, a koji su pronađeni posthumno u njujorškom Nimanovom ateljeu.

Sada će umetnici poput Džaspera Džonsa, Kiki Smit, Sesili Braun, Vilijama Kentridža, Sare Se i Kare Voker izložiti svoje crteže u Novom Sadu na nesvakidašnji način, kao da su u sopstvenom ateljeu. Dela će pokrivati prostor od poda do plafona u nekoliko grupa. Osim dela koja će pokrivati zidove, ova izložba uključuje interaktivan, live-action mural pod nazivom "Demonstracijski crteži Rirkrita Tiravanije" koji prikazuje neke od najvažnijih političkih tema našeg doba.

Postavka obuhvata i dela naših umetnica i umetnika poput Jelene Đurić, Nataše Kokić, Tijane Luković, Nore Mesaroš, Monike Sigeti, Dragane Stevanović, Gorana Jureše, Marka Markovića, Nikole Markovića i Nemanje Radusinovića.

Kustosi izložbe su Tomas Vu i Mirjana Dušić-Lazić

Otvaranje je u 20 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič