Promocija knjige o Vladi Iliću u petak u Muzeju Vojvodine

Promocija knjige "Prvi moderni gradonačelnik Beograda – monografija o Vladi Iliću" istoričara Saše Z. Stankovića, održaće se u petak, 15. juna u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35.
Na promociji će govoriti direktor Muzeja Vojvodine Drago Njegovan, recenzent knjige prof. dr Predrag Marković i autor Saša Z. Stanković.
 
Autor će se posebno osvrnuti na delove Ilićeve biografije u vezi sa teritorijom Vojvodine.
 
Program će početi u 19 časova.
 
Vlada Ilić (1882-1952) rođen je u Vlasotincu, bio je najznačajniji industrijalac "Srpskog Mančestera" (Leskovca) i najuspešniji gradonačelnik Beograda između dva svetska rata (1935-1939). Za vreme njegovog mandata Beograd je dobio Pančevački most, Zoološki vrt, Beogradski sajam, Vukov spomenik, 20-ak škola, 10-ak zdravstvenih ustanova... Ilić je bio vlasnik čuvene ergele Vlasina u Hajdučici, a njegovi su konji zabeležili oko 300 pobeda. Upravljao je koncernom od 17 preduzeća, od kojih su neka bila u Vojvodini (Zrenjanin, Odžaci, Plandište i Konak). Oženio se Olgom Jovanović, unukom Lazara Dunđerskog i sestričinom Lenke Dunđerski. Komunistička vlast ga 1944. hapsi i oduzima mu imovinu, a sudski je rehabilitovan 2009. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič