Dan posvećen Francuskoj u četvrtak na Trgu galerija

Dan posvećen Francuskoj održaće se u četvrtak, 19. jula u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.
Od 19:30 časova - predavanje "Porodica Beljanski i umetnici iz kolekcije u Prvom svetskom ratu", sa sinhronim prevodom na francuski jezik. 
 
Predavač će biti autorka Jasmina Jakšić Subić, dok će prevod raditi Francuski institut u Srbiji – ogranak u Novom Sadu.
 
Povodom obeležavanja stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata, a u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog održaće se predavanje o učešću prve generacije naših modernista i porodice Beljanski u Velikom ratu. Kroz tumačenje postavke autorka će ukazati i na dela Petra Dobrovića, Stojana Arlice i Marka Čelebonovića nastala na Azurnoj obali u periodu od 1927. do 1935. godine.
 
U pitanju je prateći program izložbe "Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog".
 
O izložbi:
 
Autorka: Jasmina Jakšić Subić
 
Izložbom "Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog" otvaraju se nova sagledavanja jedne od najznačajnijih zbirki moderne umetnosti kroz posebne tematske okvire. Izbor od trideset i jednog dela trinaest autora iz kolekcije prati i bogat program, uz smenjivanje manjih postavki koje dodatno akutelizuju temu Mediterana. Izložba koja traje do 2. septembra. 
 
Od 21 čas – Film o Kamij Klodel, program u okviru manifestacije "Leto na Trgu galerija 2018", zajednički vrt SZPB i GMS
 
U znaku izložbe "Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog" Francuska će biti predstavljena igranim filmom iz 1987. godine, o čuvenoj umetnici Kamij Klodel. Kamij Klodel posvećuje dane i noći svojoj strasti, skulpturi. Imajući podršku oca i brata Pola, sanja o ulasku u atelje Ogista Rodena. Pošto je pokazala svoj talenat i odlučnost da sarađuje s njim, on je prima za svoju učenicu. Kamij se zaljubljuje u mentora, postaje njegova muza i oživljava svoju uspavanu maštu. Režiju potpisuje Bruno Nuiten, a u glavnim ulogama su Izabela Ađani i Žerar Depardje.
 
O manifestaciji "Leto na Trgu galerija"
 
Od 2012. godine Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija Matice srpske pokrenule su manifestaciju "Leto u vrtu galerija", koju su Novosađani prepoznali kao pravo "kulturno osveženje" tokom letnjih meseci. Ovogodišnjem, sedmom ciklusu programa ispunjenog projekcijama filmova, koncertima, predavanjima i drugim vidovima prezentovanja kultura različitih zemalja, pridružila se i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, te manifestacija prerasta u Leto na Trgu galerija. Svakog četvrtka u 21 sat, uz besplatan ulaz, do 30. avgusta publiku očekuje zanimljiv program u vrtu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske, kao i Galerije likovne umetnosti Poklon zbirke Rajka Mamuzića. 
 
Iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog pozivaju publiku da na adresu Spomen-zbirke (Trg galerija 2, Novi Sad) šalje razglednice, a na svojim društvenim mrežama postavlja fotografije s Mediterana označene sa #szpbmediteran. Krajem avgusta uspomene koje budu podelili biće prikazane u okviru svojevrsne "izložbe publike", pod nazivom "Pozdrav s mora", kao sastavni deo postavke "Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog". 
  • Jasna Vucutevic

    17.07.2018 09:49
    Umetnost nas oplemenjuje
    Moj grad , grad umetnosti, kulture i predivnih manifestacija koje prezentuju nasu prelepu drzavu ali i druge drzave i njihove kulture i obicaje koje nas uce, da je planeta zemlja predvno mesto za sve nas ,gde sve razlicitosti postaju najveca lepota i uzitak ,kao i bogatstvo ukoliko se postujemo .Moj grad manifestuje da dobrom voljom i toletancijom na planeti zemlji ima mesta za sve nas i da je u tome najveca čar.Atina , srpski Novi Sad!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič