Međunarodni festival proze "Prosefest" od 25. do 28. septembra u KCNS

Međunarodni festival proze "Prosefest", 12. po redu, koji organizuje Kulturni centar Novog Sada, održaće se od 25. do 28. septembra.
Pi-ar festivala Đorđe Pisarev, rekao je da su na prethodnim festivalima gostovali mnogi pisci sa različitih kontinenata.
 
"Ovoga puta, pažnja je usmerena na prozu iz regiona. Odabrali smo autore, vrhunske prozaiste koji govore jezikom za koji nije potreban prevodilac", kazao je Pisarev i dodao da je specifičnost ove manifestacije u tome da se u festival uključi i publika, "jer koliko su nam važni autori, toliko nam je bitna i čitalačka publika".
 
Deo te festivalske publike su i novosadski gimnazijalci, a taj dodir mlade čitalačke publike sa živim piscem, po oceni profesorke Dragane Bošković Tomić, veoma je dragocen, jer, kako je istakla, nema boljeg načina za podsticaj čitanju od onoga kada vam pisac ušeta u učionicu.
  
"Festival 'Prosefest' je za mene, kao profesora književnosti, izuzetno značajan, a ove godine me posebno raduje što će susretima s piscima, osim gimnazijalaca, prisustvovati i bivši maturanti", rekla je Bošković Tomić.
 
Urednik književnog programa u KCNS Nedeljko Mamula, najavio je da će na predstojećem festivalu učestvovati šest pisaca: Miljenko Jergović (BiH), Borivoj Radaković (Hrvatska), Ranko Risojević (Republika Srpska), autor 50-ak knjiga među kojima je i nekoliko iz oblasti matematike, Enes Halilović (Srbija), čije dve prozne knjige u poslednje vreme izazivaju veliku pažnju, Srđan Srdić (Srbija), koji je prošle godine bio u najužem izboru za NIN-ovu nagradu i Radivoj Šajtinac (Srbija), jedan od iskusnijih naših pisaca.
 
Mamula je zahvalio izdavačima (Geopoetika, Albatros, Buka...), jer su za potrebe festivala ustupili knjige koje će gimnazijalci čitati.
 
"Bitno je i da smo festival izmestili po prvi put na sam početak školske godine i mislim da ćemo taj koncept zadržati i ubuduće, uz pokušaj da učenicima nabavimo knjige koje će čitati tokom raspusta kako bi se pripremili za festival", kazao je Mamula.
 
Ime ovogodišnjeg laureata nagrade "Prosefesta" koja nosi ime začetnika srpskog romana, Milovana Vidakovića (1780 – 1841), kako je najavljeno, biće otkriveno neposredno uoči festivala.
 
Dosadašnji dobitnici ovog prestižnog festivala su: Alberto Mangel, Đerđ Konrad, Klaudio Magris, David Grosman, Slobodan Tišma, David Albahari, Milisav Savić, Jevgenij Vodolazkin, Giljermo Martines, Mario Vargas LJosa, Orhan Pamuk i Peter Handke.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".