Izložba "Percepcije. Žena po meri društva" u petak u Galeriji Matice srpske

Međunarodna izložba "Percepcije. Žena po meri društva" nastala u saradnji Galerije i British Council-a, biće otvorena u petak 28. septembra u Galeriji Matice srpske.
Tim povodom, pretpremijera i konferencija će se održati u četvrtak 27. septembra u 11 sati u Galeriji Matice srpske, Trg galerija 1.
 
Na svečanom otvaranju izložbe govoriće dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, Ema Dekster, direktorka za Umetnost u British Council-u, Kler Sirs, direktorka za Srbiju i Zapadni Balkan u British Council-u, Nj. E. Denis Kif, ambasador Velike Britanije u Srbiji, dok će izložbu zvanično otvoriti Brankica Janković, poverenik za zaštitu ravnopravnosti. Otvaranju izložbe prisustvovaće i počasne gošće – žene koje svojim primerom menjaju društvo.
 
Iako su kolekcije British Council-a i Galerije Matice srpske hronološki i tematski različite, njihovim povezivanjem pokazuje se koliko su muzejske kolekcije neograničeni prostori za istraživanja i nova tumačenja. Zajedničkim izlaganjem, umetnička dela se mogu sagledati iz nove perspektive i pokazati njihovi drugi, možda do sada zanemareni, kvaliteti i vrednosti.
 
U centru analize i tumačenja je žena – kao umetnica, kao društveno kategorisan pojam, kao objekat, kao subjekat, kao alegorija, kao ona koja posmatra i koja se posmatra. Odabrana umetnička dela britanskih umetnica zajedno sa delima srpskih umetnica i umetnika treba da podstaknu posetioce na razmišljanje o vanvremenskoj kategoriji tzv. "ženskih pitanja". Da li su i koliko umetnice poznate javnosti u odnosu na njihove muške kolege? Kakav je položaj žene i posebno umetnice u društvu nekada i sada? Kako društvo vidi ženu? Da li rodna ravnopravnost zaista postoji u praksi? Šta zapravo znači i kakve posledice ima konstrukt "žena po meri društva"?
 
Izložbu prati katalog sa raspravnim tekstom kustosa i reporodukovanim delima predstavljenim na izložbi. Tokom trajanja izložbe planiran je bogat prateći program u kojem učestvuje preko 20 stručnjaka. Kroz popularna i stručna predavanja, tribine i razgovore profesionalaca iz oblasti istorije umetnosti, umetničkih teorija, književnosti, sociologije i psihologije tema izložbe će biti predstavljena iz najrazličitijih uglova, a publici ponuđeni raznovrsni odgovori na pitanja "ko je žena po meri društva?".  
 
Svečano otvaranje je u 20 časova.
 
Više o izložbi OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič