Dokumentarni film o italijanskim partizanima u četvrtak u CK13

Projekcija dokumentarnog filma "Partizani. Italijanski otpor u Crnoj Gori" održaće se u četvrtak, 25. oktobra u Omladinskom centru CK13
"Nakon kapitulacije Italije u 2. svetskom ratu na hiljade italijanskih vojnika na Balkanu je ostavljeno bez naređenja. Njih oko 20.000 u Crnoj Gori je rešilo da se suprostavi Nemcima. Prešli su na partizansku borbu, boreći se zajedno sa Titovom armijom. Ovaj film posvećen je upravo ovim herojima, koji su skupo platili svoj izbor. Naime, polovina njih je poginula ili preminula od gladi ili tifusa", kaže autor ovog filma, Erik Gobeti, koji će prisustvovati projekciji i odgovarati na pitanja zainteresovanih. 
 
Erik Gobeti je italijanski istoričar koji se bavi vezama Jugoslavije i fašističke Italije, sa posebnim fokusom na nacionalizam i identitete. U našim krajevima je postao poznat 2006. godine kada je napravio film "Bruce Lee tvoj Mostar".
 
Do sada je napisao nekoliko istorijskih monografija o Anti Paveliću i ustaškom pokretu, kao i italijanskoj okupaciji Jugoslavije. Reportažu "Nema problema" o svojim iskustvima sa decenijskog proputovanja kroz Jugoslaviju objavio je 2011. godine. Kao saradnik je radio na više TV programa na kanalu RaiStoria. Sa Simoneom Malavoltijem je 2014. godine izdao knjigu i dokumentarac pod nazivom "Sarajevo Rewind 2014>1914". 
 
Film počinje u 20 sati.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič