Voda u Riju ostaje zagađena i nakon Olimpijskih igara

Voda u Rio de Žaneiru, gde se danas završavaju Olimpijske igre, i dalje je zagađena uprkos velikim naporima brazilskih vlasti da je očiste za najveće svetsko takmičenje.

Brodovi su i jutros sakupljali đubre u vodama gde su se sportisti takmičili u jedrenju, a u traženju otpada pomagali su im helikopteri. Desetine plovećih barijera su postavljene u rekama da bi se sprečilo da smeće dođe do zaliva. Na barijerama su se nakupile čaše od stiropora, izduvane lopte, a doplovili su čak i odbačeni kaučevi.

Postavljanjem jedne kanalizacione cevi sprečeno je da kanalizacija stiže u pristanište Marina da Gloria gde su bili ukotvljeni takmičarski čamci i jedrilice.

Prema većini procena, i dalje se tretira manje od 50 odsto kanalizacione vode iako su organizatori Igara obećali da će do početka takmičenja očistiti vodotoke i tretirati 80 odsto kanalizacije.

Grad će dugo po završetku Olimpijskih igara nastaviti da se bori s vodom punom bakterija i virusa.

Nezavisno istraživanje agencije AP, sprovedeno na više mesta u gradu, uključujući zaliv Gvanabara gde su održavana takmičenja u jedrenju i lagunu Rodrigo de Freitas gde su olimpijci veslali, pokazalo je opasno visoke nivoe zagađenosti. Tokom šest meseci testiranja pre početka Igara, nije primećeno smanjenje količine bakterija i virusa u vodi, što znači da su mere koje su vlasti preduzimale da bi voda izgledala čistija ipak bile kozmetičke i nisu smanjile opasnost po zdravlje.

"Zagađenost je uvek tu, i tužna stvar je to što neće nestati u skorije vreme", izjavio je brazilski virolog Fernando Spilki koga je agencija angažovala da uradi testiranja vode. On je rekao da to da li će se neko razboleti zavisi od niza faktora i da odrasle osobe uglavnom imaju neki imunitet.

Takođe je teško povezati bolest sa zagađenom vodom jer i drugi problemi mogu izazvati slične simptome, a neki simptomi ne moraju odmah ni da se pojave.

Sportisti su tokom dve sedmice uglavnom uspevali da ostanu zdravi, gradeći imunitet na patogene, primenjujući preventivne mere ili ograničavajući kontakt s vodom u vodenim sportovima. Neke od mera predostrožnosti koje su sprovodili sportisti su pranje vesala hlorom, korišćenje sredstava za dezinfekciju ruku, držanje flaša s vodom za piće u plastičnim vrećama i pranje odeće odmah posle treninga ili trke.

Zvaničnik Svetskog jedrličarskog saveza Endi Hant izjavio je da je Belgijanka Evi Van Aker jedina jedriličarka za koju zna da se razbolela tokom Igara.

Savez je sportistima dao opširna uputstva za održavanje higijene, čišćenje odeće i brodova i druge mere kojih treba da se drže da bi smanjili rizik od razboljevanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Rio 2016