FOTO: Olimpijci stigli u Beograd, dočekani vodenim topovima

Selektor vaterpolo reprezentacije Dejan Savić rekao je danas da je tim Srbije na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru pokazao veliku snagu plasmanom u tri finala u ekipnim sportovima.

"Zlatna medalja je sve delo ovih momaka, velika zahvalnost ide njima. Velike čestike svim olimpijcima, i onima koju su osvojili medalje i onima koji nisu. Imali smo tri velika finala u kolektivnim sportovima, što nije uradila ni jedna SAD, to je veliki uspeh. Konačno smo došli do tog zlata. Žiletove suze su utkane u tu medalju, pokazale su sve, ne samo radost već i svu onu muku i trud da se dodje do cilja", rekao je Savić na konferenciji za novinare na aerodromu "Nikola Tesla".

Deo olimpijskog tima Srbije, osvajači medalja na Igrama u Riju, doputovao je danas u Beograd. Među njima su bili košarkaši, košarkašice, odbojkašice, vaterpolisti i kajakaši. Pre njih, ranije danas, u Beograd su stigle i Tijana Bogdanović i Milica Mandić. Avion je po sletanju dočekan uz počasne lukove iz vodenih topova vatrogasnih kamiona.

Tim Srbije je na Olimpijskim igrama u Riju osvojio osam medalja. Zlato su osvojili vaterpolisti i rvač Davor Štefanek, srebro je pripalo košarkašima, odbojkašicama, kajakašima Marku Tomićeviću i Milenku Zoriću i Tijani Bogdanović u tekvondou, dok su bronzanu medalju osvojile košarkašicama i Ivana Španović.

Savić se osvrnuo i na medijsku pažnju koju je po finalu izazvala izjava Andrije Prlainovića. "Jedna rečenica koja je izvučena iz konteksta je privukla više pažnje nego o uspeh na Olimpijskim igrama. Takve stvari ne treba da se događaju. Mislim smo pokazali da možemo da budemo zemlja sporta, a ne zemlja žute štampe i raznih abrova", dodao je Savić.

Kapiten vaterpolo reprezentacije Živko Gocić čestitao je svim sportistima koji su nastupili na Igrama.

I selektor košarkaške reprezentacije Aleksandar Đorđević je čestitao svim olimpijcima na uspehu u Riju.

"Velike čestitke svim olimpijcima, svim savezima... Ne znam da li smo svesni kolika je čast učestvovati na OI. Čestitke svim trenerima i osvajačima medalja, pre svega majstorima vaterpola, pa posle svima nama koji imamo malo slabija odličja. Nije više bitno ko je doneo medalju, bitno je da je Srbija donela medalje", rekao je on.

"Pre svega, zahvalnost Milošu Teodosiću i njegovim saigračima, jer su oni napravili ovu medalju, oni su pravi heroji Srbije", dodao je selektor Srbije.

Na molbu da uporedi atmosferu iz reprezentacije sada i na Olimpijskim igrama 1996, on je rekao: "Mislim da postoji paralela... Pred ovom reprezentacijom je velika budućnost".

Kapiten Miloš Teodosić zahvalio se na sjajnoj dobrodošlici. "Bili smo daleko, nismo mogli da zamislimo da će biti ovako... Ovo je veliki uspeh srpske košarke, i muške i ženske, i jako sam ponosan na obe reprezentacije. Ja sam i posle utakmica u grupi govorio da sam ponosan na igru i saigrače, pobede su došle kad je bilo najpotrebnije. Ovo je veliki uspeh, ponosan sam na ekipu i ceo stručni štab, svaka čast momcima na velikom uspehu", rekao je Teodosić.

Košarkaši Srbije su medalju iz Rija posvetili Nemanji Bjelici, koji je zbog povrede propustio Olimpijske igre.

Selektorka ženske košarkaške reprezentacije Marina Maljković rekla je da je zadovoljna što je njena ekipa uspela da napravi veliki rezultata na Igrama.

"Igračice su pokazale ono što ih je oduvek krasilo, borbenost i pre svega zajedništvo. Premašile su očekivanja i vratile su se u zemlju sa medaljama oko vrata", navela je ona.

Kapiten Milica Dabović rekla je da košarkašice nisu očekivale medalju. "Nismo očekivale ovakav rezultat, zadatak je bio da prođemo prvu fazu, ali smo uspele da osvojimo medalju. Već sam rekla i pre mala nacija, a velika dominacija", rekla je Dabović. Ona je još u Riju najavila povlačenje iz reprezentacije.

Selektor odbojkašica Zoran Terzić kazao je da je njegova ekipa ostvarila ono što je obećala. "Obećano ispunjeno. Pre početka takmičenja nismo bili 100 odsto sigurni da ćemo uzeti medalju koja je čekana dugi niz godina. Ovo je prva olimpijska medalja za našu žensku odbojku, a način na koji smo do nje došli pokazuje da to nije slučajno. Pobedili smo evropske prvakinje, Rusiju, svetske prvakinje, SAD, a osvajača zlata, Kinu, pobedili smo u grupi. Devojke su dobro odigrale i dobro su se ponašale tokom celog turnira, i zaslužuju sve pohvale za dobru igru, motiv i želju, to je sve ono što krasi ekipu", rekao je Terzić.

Kapiten ženske odbojkaške Srbije Maja Ognjenović rekla je da su ona i njene saigračice znale da mogu mnogo u Riju. "Emocija je puno. Mi ono što smo obećali to smo i ostvarili. Možda je bilo neočekivano, ali mi samo znali da možemo mnogo. Ponosna sam na sve ono što smo uradile, presrećne smo postignutim, hvala svima na posdršci i ljubavi koju smo osećali i u Riju", rekla je Maja Ognjenović.

Na dočeku na aerodromu zahvalio se i kajakaš Milenko Zorić. "Ovaj doček je fenomenalan. Kajak je mali sport i kad se vraćamo sa nekih takmičenja sa medaljama nemamo baš ovakav doček. Ovo su moje druge OI, zadovoljan sam medaljom", rekao je on.

Svečani doček olimpijaca zakazan je za večeras u 20h ispred Skupštine Srbije.

  • Neko

    23.08.2016 23:19
    Dobro došli, cmok-cmok, čestitamo, istorijski uspeh, blah-blah...nego da se raziđemo, kasno je...a kod kuće sedneš, pogledaš vesti a one kažu: "Prosečna neto plata u Hrvatskoj 760 evra".

    Ma nema veze, bitno je da smo mi osvojili medalje, od toga se živi. To će narod ujutru da namaže na lebac.
  • BB

    23.08.2016 21:57
    @Kim
    Pretprosle sedmice sam bio u New York-u na godisnjem. I tamo sam procitao/naucio da su na juznom kraju Menhetna (tamo gde je kip slobode I sve ostalo) da su u cast pojedinih posetilaca (koji bi stizali brodom), NY vatrogasni brodovi umeli da ih pozdrave pocasnim vodenim mlazevima iz topova.
    Ja ne vidim sta je lose u tome da ucinimo da nase uspesne sportiste sto lepse primimo.
  • V

    23.08.2016 20:33
    -
    kako bar jedan uspešni sportista javno ne odbije da primi čestitke izvesnih političara i da bude zloupotrebljen u političke i nacionalističke svrhe. I dokle će sportski uspesi biti važniji od naučnih ili privrednih? Doduše, u bednoj zemlji jedva da i sportskih ima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Rio 2016