Srbija poražena u dramatičnoj završnici, Slovenija evropski šampion u košarci

Srbija nije uspela da osvoji titulu prvaka Evrope pošto je u finalu odigranom u Istanbulu izgubila od Slovenije rezultatom 93:85.

Sloveniji je ovo prva košarkaška i to zlatna medalja na bilo kom međunarodnom takmičenju. Do nje su došli potpuno zasluženo sa svih sedam pobeda na turniru.

Igrač utakmice bio je Goran Dragić sa 35 postignutih poena, a pratio ga je Prepelič sa 21 poenom. U srpskom timu Bogdan Bogdanović je ubacio 22 koša, a Mačvan 18.

Dragić je ujedno najbolji igrač ovog prvenstva i jedan od prve petorke koju pored njega čine još Bogdanović, Dončić, Šved i Pau Gasol.

Slovenija u stalnom vođstvu, drama u finišu

Prva četvrtina protekla je u konstantnom vođstvu Srbije, centri su dobro odigrali, a i odbrana je bila čvrsta. Međutim, naš tim nikako nije uspevao da se odlepi pa se na odmor otišlo s rezultatom 22:20.

U drugoj deonici, Srbija brzo i nepotrebno ulazi u bonus i uz slabu realizaciju šuta Slovenija pravi seriju od 11:0. Uz to, služi ih šut za tri poena, a razigrao se fenomenalni Dragić sa čak 26 koševa na poluvremenu. Naši su u tri navrata uspevali da smanje razliku, ali su u svakom od tih slučajeva pravili greške koje su ih vodile u dalju dubiozu. Dozvolili su Slovencima da uspostave brzu igru koju karakteriše mnogo koševa, poluvreme - 56:47.

Nastavak meča počeo je promašajem Marjanovića i trojkom Dončića. Ali, malo po malo, Srbija je uz daleko čvršću odbranu i organizovaniji napad uspevala da sustiže prednost i dođe pred odlučujuću četvrtinu na minus četiri - 71:67.

U odlučujućoj četvrtini prava drama. Dončića više nije služio šut, a Srbija je uspela da stigne i do prvog vođstva 78:77. Na dva minuta pre kraja, pri rezultatu 82:82 Kuzmić promašuje oba slobodna bacanja i tada kreće potpuni pad u igri. Narednih minut i po naši ređaju promašaj za promašajem, a Slovenci pogađaju za konačnih 93:85.

Podsetimo, ovo je treća srebrna medalja u poslednje tri godine od kako je na klupi Saša Đorđević, a na ovom šampionatu samo je Bogdanović iz standardne startne postave nakon što je iz raznih razloga učešće otkazalo čak osam reprezentativaca.

Od raspada Jugoslavije, košarkaška selekcija Srbije je na međunarodnim takmičenjima nastupala kao deo zajednice, a od 2007. godine i zvanično pod današnjim imenom. Za to vreme, od 1992. do 2017. godine osvojila je ukupno 11 medalja - dva zlata i jedno srebro na Svetskim prvenstvima, tri zlata, dva srebra i bronzu na Evropskim šampionatima i dve srebrne medalje na Olimpijskim igrama.

Najavljeno je da će za srpske košarkaše u ponedeljak biti organizovan doček u Beogradu, a počinje u 19 časova.

Saša Đorđević i novo zlatno doba srpske košarke

Obustavljanjem sankcija 1995. godine, naši košarkaši su nakon četiri godine pauze konačno mogli ponovo na parket, a Evropsko prvenstvo u Atini te godine označava, novi početak, nove reprezentacije i nove zemlje. Divac, Savić, Danilović, Paspalj, Sretenović i Đorđević, podmlađeni sa Bodirogom, Tomaševićem, Berićem, Rebračom, Koturovićem i Sašom Obradovićem, pod vođstvom Dušana Ivkovića i trenera Željka Obradovića osvajaju zlatnu medalju.

Aleksandar Đorđević u finalnom meču protiv Litvanije igra jednu od najboljih utakmica u svojoj karijeri u kojoj je postiže 41 koš. Godinu dana kasnije usledile su Olimpijske igre u Atlanti gde smo osvojili srebrnu medalju nakon finalnog duela sa Drim timom.

Sa Željkom Obradovićem kao selektorom, na Evropskom prvenstvu u Barseloni 1997. godine ponovo osvajamo zlatnu medalju. Đorđević postiže pobedonosni pogodak protiv Hrvatske gotovo indentičan onom koji je pet godina ranije postigao u Istanbulu za Partizan. U finalu, našeg velikog rivala Italiju ostavljamo sa 49 postignutih poena na drugom mestu.

Atina 1998. godine ponovo nam donosi radost. U finalu Svetskog prvenstva protivnik je ekipa Rusije. Sjajni Željko Rebrača vodi nas do četvrtog svetskog zlata.

Godinu dana kasnije još jedna medalja, ovog puta bronzana na Prvenstvu Evrope u Francuskoj. Ovaj "kiks" ispravljen je već dve godine kasnije u Turskoj na Evropskom prvenstvu. Predvođeni NBA zvezdom Predragom Stojakovićem i Dejanom Bodirogom, sa Gurovićem, Šćepanovićem, Drobnjakom i Tarlaćem stižemo do još jedne titule prvaka Evrope.

Indijanapolis 2002. godine, pored osvojene titule Svetskog prvaka, ostaće upamćen i po tome da smo u četvrtfinalu pobedili na njihovom terenu ekipu Sjedinjenih Američkih Država sastavljenu od NBA zvezda koji su položili oružje pred raspoloženim Gurovićem, Jarićem, Stojakovićem, Divcem, Bodirogom. U finalu, protiv Argentine odigrali smo jednu od najuzbudljivijih utakmica u istoriji svetskih prvenstava, a pobednićki pehar je Dejan Bodiroga primio iz ruku Borislava Stankovića, generalnog sekretara FIBA, legende svetske i naše košarke.

Od tog prvenstva, usledilo je šest uzastopnih sušnih godina kada reprezentacija nije uspevala da se domogne ni jedne medalje pod vođstvima Vujoševića, Obradovića, Šakote i Slavnića. Ipak, sve se to prekida vraćanjem Dušana Ivkovića na mesto selektora, koji sa potpuno renoviranim timom uspeva da 2009. godine osvoji srebrnu medalju na EP u Poljskoj.

Naredne godine usledilo je Svetsko prvenstvo u Turskoj. Ostaće upamćeno po sramnom suđenju u korist domaćina šampionata u polufinalnom duelu sa Srbijom koji su na kraju dobili sa poenom razlike, pa je četa Dušana Ivkovića, umesto u finalu sa SAD, igrala za bronzu i na kraju ostala i bez nje.

Nakon tri godine bez značajnijeg uspeha, reprezentaciju preuzima Saša Đorđević. Pod njegovim vođstvom Srbija se ponovo vraća u vrh svetske košarke, a u periodu od četiri godine uspeva da osvoji tri medalje na najvećim takmičenjima.

Osvojene su srebrne medalje na Svetskom prvenstvu u Španiji 2014. i Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine, a oba puta u finalu je bila dominantna selekcija SAD. Osvojeno je i četvrto mesto na EP u Nemačkoj i Francuskoj 2015. godine.

Na poslednjem u Turskoj stigla je još jedna nagrada, a u finalu je na žalost bila bolja selekcija Slovenije.

  • navijac

    18.09.2017 07:54
    ali
    Ispada da su samo nasi igraci trcali i greske pravili.koliko guranja sa njihove strane,dodele sloodnih bacanja. Trojke su im dobre ali igra nista.
  • purgerNS

    18.09.2017 07:50
    cestitke ...
    bravo za slovenacku repku ali bez onog "mi slovenci",ako ćemo ruku na srce malo je tu bilo slovenaca...
  • Janko

    18.09.2017 07:27
    Bravo
    Bravo Slovenija. Bravo Srbija.
    Nadam se da je Jokic uzivao gledajuci sinocnu utakmicu kao sto smo i svi mi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Košarka

Dušan Ivković ličnost godine

Legendarni srpski i jugoslovenski košarkaški trener Dušan Ivković izabran je za ličnost godine Nedeljnika i godišnjaka Njujork tajmsa Turning Points.

Štimac se oprostio od reprezentacije

Vladimir Štimac, doskorašnji reprezentativac Srbije, oprostio se od nacionalnog dresa, poručivši da je malo teško utakmicu posmatrati sa strane.

Slovenija u finalu Evrobasketa

Košarkaška reprezentacija Slovenije plasirala se u finale Evropskog prvenstva, pošto je večeras u polufinalu pobedila Španiju sa ubedljivih 92:72 (25:19, 24:26, 24:12, 19:15).