Kako su Mađari došli do čak devet zlata na EP u plivanju

Na upravo završenom Evropskom prvenstvu u plivanju, asovi našeg severnog suseda osvojili su titule u čak devet disciplina.

Već dugo se divimo, a kakvi već jesmo i pomalo zavidimo, mađarskim plivačima i plivačicama; naši susedi uvek imaju bar takmičara za sam svetski vrh i još dvoje, troje najvišeg evropskog nivoa.

Mi smo, pak, decenijama tek povremeno imali ponekog sportistu spremnog da, gotovo pro forme, učestvuje na evropskim bazenima; priredbe svetskog ranga bili su za naše momke i devojke pusti sanak, dok su se plivači Mađarske redovojno vraćala sa najsjajnijim kolajnama. Ipak, uspeh koji su proteklih devet dana na Evropskom prvenstvu u Londonu izborili mađarski asovi teško da je ikada zabeležen u analima ovog sporta; osvojili su šampionske titule u čak devet disciplina!

Primetno više od šest zlatnih medalja domaćina Britanaca, tradicionalno uspešnih (i) u ovom sportu, a daleko su zaostali takmičari iz velesila Francuske, Italije, Španije, Holandije ili Švedske u kojima je plivanje bazičan sport, sa prioritetom u finansiranju, organizovan kroz školski program i sa bezbroj javnih i privatnih bazena u svakom iole većem mestu. Mađarska je, i pored uočljivog napretka standarda u poslednjih četvrt veka, još uvek daleko siromašnija od zemalja Stare Evrope, sa plivanjem takođe kao prioritetnim sportom, ali sa mnogo manje finansijskih ulaganja. Ipak, to nije omelo da se godinama mađarsko plivanje dokazuje kao evropski, pa i svetski vrh. U Londonu su zablistali punim sjajem; trio Zoltan Verasto, Laslo Čeh, sa 76 medalja na velikim takmičenjima najtrofeniji evropski plivač, i Katalin Kožu predvodio je sjajnu mađarsku ekipu kojoj je pripalo još jedanaest što srebrnih, što  bronzanih odličja.

Mnogi će reći da smo u olimpijskoj godini i da su pojedini vrhunski plivači, posebno iz Rusije i Nemačke, zaobišli Evropsko prvenstvo skoncentrišući se na Igre u Brazilu. Naravno da je izostanak najboljih plivača iz dve velesile umanjio konkurenciju u Londonu, ali najmanje baš u onim disciplinama u kojima su zlatne medalje izborili mađarski sportski junaci. U svakom slučaju, nastup na Ostrvu je najava da će mađarski plivači biti itekako zapaženi na Igrama, kao što su, uostalom, bili i do sada. Podsetimo se samo Hargitaja i Kristine Egeršegi.

Uostalom, iz Londona su i naši takmičari došli sa sasvim pristojnim prtljagom, srebrnom medaljom Velje Stjepanovića na 200 slobodno, učešćem u još tri finala i utiskom da imamo još takmičara od kojih ubuduće možemo očekivati solidne rezultate i poneku medalju. Za naše uslove, gde se plivanjem ozbiljno bavi najviše tridesetak mladih, taman koliko ima u svakom većem mađarskom klubu, više se ne može očekivati.

A da Mađari slede, pa i predvode, svetsko plivanje pokazuje i izrazita otvorenost prema inostranim trenerima. Mada su poznati kao nacija koja uvek ima odlične stručnjake u mnogim sportovima, posebno u plivanju, Mađari se nisu libili da za pojedine svoje, pa i najbolje, takmičare iznađu učitelje u inostranstvu, baš kao što mnogi vrhunski plivači iz drugih zemalja treniraju pod pažnjom mađarskih  trenera. Nisu dopustili da ih sportski uspesi dovedu u stanje opijajuće samodovoljnosti. Shatili su da je u današnje globalizovano vreme za dalji napredak neobično značajna fluktuacija trenera, da je to možda najbolji put transfera znanja.

Otvorenost za stručnjake sa strane, baš kao i podsticanje svojih trenera da deo karijere provedu u drugim zemaljama, pokazao se kao put koji produžava beskrajnu nisku medalja. I zato našim susedima, koji su u gotovo u svim disciplinama bili prvi naši sportski učitelji, stegnimo ruku.

  • Čeva Čova

    23.05.2016 12:16
    Finansiranje profesionalnog sporta treba ukinuti i uložiti novac u rekreaciju SVIH građana, umesto u forsiranje potpuno nezdravih navika pojedinaca zarad nekakvih medalja i prestiža.
  • Maki

    23.05.2016 11:31
    A gde smo mi
    Kada bi smo saznali gde smo u sportu da g. Lazić nije uvek tu da nas podseti.
    Udarne vesti iz sporta su Kokeze, Karadžići, huligani pravosnažno osuđeni na slobodi itd.
    Lažu nas da nema dovoljno sredstava u sportu, isti oni koji su zaduženi da da ta sredstva usmere tamo gde su i namenjena.
    Koliko je Živana u Srbiji da nas stalno (DOBRONAMERNO) podsećaju?
  • Ema

    23.05.2016 09:47
    Izvanredan rezultat, dobro je da se u ovdasnjim medijima pojavio tekst koji je propratio pravi podvig plivaca nasih suseda. Zivan cesto uocio ono sto drugima promakne i mislim da je ovo jedini prilog u nas koji se bavi plivacckim fenomenom Madjarske. Nastavite u ovom stilu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Ostali sportovi

Srbija bez organizacije dvoranskog SP u atletici

Atletski savez Srbije nije uspeo da dobije organizaciju dvoranskog Svetskog prvenstva 2020. godine jer je Kina dobila prednost, odlučeno je danas glasanjem na Savetu Međunarodne atletske federacije (IIAF) u Monaku.

Kvota da Srbija osvaja Mundijal je 200

Sportska kladionica Mocart (Mozzart) objavila je danas prve kvote za predstojeće Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji, a prema proceni bukmejkera kvota da će fudbalska reprezentacija Srbije osvojiti Mundijal je 200.

Njujorški maraton će biti održan uprkos napadu

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio izjavio je danas da će maraton zakazan za nedelju biti održan uz povećane mere bezbednosti jer je taj grad sinoć pretrpeo prvi teroristički napad od 11. septembra 2001.