Preminuo Muhamed Ali

Legenda boksa i jedan od najboljih svetskih sportista ikada Muhamed Ali preminuo je u 74. godini života.

Prema zvaničnim informacijama portparola porodice, Muhamed Ali je preminuo u bolnici u Feniksu gde je bio smešten pre dva dana zbog problema sa disajnim organima.

Zdravstveno stanje Alija godinama je komplikovala Parkinsonova bolest.

Porodica je saopštila da će Ali biti sahranjen u svom rodnom mestu u Luizvilu (Kentaki).

Najveći bokser svih vremena, rođen je kao Kasijus Klej, bio je globalna sportska ikona i veliki borac za ljudska prava.

Godine 1960. na Olimpijskim igrama u Rimu osvojio je zlatnu medalju u poluteškoj kategoriji. Ime Muhamed Ali uzeo je nakon primanja islama 1964. godine.

Poznat je po spuštenom gardu, tj. u borbi nije stalno imao karakterističan stav za boksere sa rukavicama ispred sebe, već se pouzdavao u brze reflekse i eskivaže. Nije bio veliki udarač i pored nekih brzih nokauta. Za sebe je govorio da pleše kao leptir i ubada kao pčela.

Titulu svetskog prvaka preuzeo je 25. februara 1964. godine od Sonija Listona tehničkim nokautom posle šeste runde. Sledećih godina je na vrhuncu karijere i brani titulu devet puta. Prekretnica u karijeri je njegova odluka da odbije da ode u Vijetnamski rat iz religijskih razloga. Zbog toga je izgubio titulu i bio je u zatvoru.

Posle sudske pobede, boksu se vraća 1971. godine, kada izaziva aktuelnog svetskog prvaka Džoa Frejzera. Njihov meč je jedan od najkrvavijih.

Muhamed je titulu po drugi put osvojio 1974. godine protiv udarača Džordža Formana. Meč Ali-Forman (poznat pod imenom Rumble in the jungle) održan je u Kinšasi (Kongo). U tom meču Muhamed je potpuno promenio stil. Boksovao je defanzivno, pokrivao glavu rukavicama i puštao Formena da po njima udara. Čekao je da se Forman umori, u čemu mu je saveznik bilo i vrelo i vlažno vreme. U osmoj rundi Muhamed je prešao u napad i sa nekoliko udaraca nokautirao Formana.

Titulu je zatim odbranio šest puta. Povukao se kao nepobeđeni šampion 1979. sa 37 godina.

Sem po bokserskoj veštini bio je poznat i po svom karakteru i po političkoj aktivnosti. Promenio je veru i prešao u islam. Smatra se jednim od najvećih sportista dvadesetog veka.

Lekari su 1982. utvrdili da boluje od Parkinsonove bolesti, zbog koje su njegove motoričke sposobnosti počele postepeno da slabe.

  • Sale

    28.10.2016 20:41
    Ali rasista
    Ali je mrzio belce ko niko i to nije ni krio....Na internetu imate koliko hocete njegovih rasistickih izjava....i takav idiot vam je idol...uzas....
  • Cockney Call

    04.06.2016 16:20
    Otišao je najveći ever, slava ti. Ono što je Federer u tenisu to je Kasijus Klej u boksu. ;(
  • Jovan

    04.06.2016 16:02
    RIP veliki i neponovljivi Ali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Ostali sportovi

Srbija bez organizacije dvoranskog SP u atletici

Atletski savez Srbije nije uspeo da dobije organizaciju dvoranskog Svetskog prvenstva 2020. godine jer je Kina dobila prednost, odlučeno je danas glasanjem na Savetu Međunarodne atletske federacije (IIAF) u Monaku.

Kvota da Srbija osvaja Mundijal je 200

Sportska kladionica Mocart (Mozzart) objavila je danas prve kvote za predstojeće Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji, a prema proceni bukmejkera kvota da će fudbalska reprezentacija Srbije osvojiti Mundijal je 200.

Njujorški maraton će biti održan uprkos napadu

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio izjavio je danas da će maraton zakazan za nedelju biti održan uz povećane mere bezbednosti jer je taj grad sinoć pretrpeo prvi teroristički napad od 11. septembra 2001.