Zbog "milenijumske" generacije nova pravila u fudbalu, rukometu, odbojci, Formuli 1,...

Pripremaju se promene pravila i u vaterpolu, tenisu, fudbalu, atletici, rukometu, a sve u cilju da se sport još više dinamizira i prilagodi navikama mlađe generacije.

Piše: Živan Lazić

Sportska nadmetanja jesu fenomen današnjice, ali da bi ostala u fokusu interesovanja mlađih generacija pravila se koriguju i primeravaju navikama onih koji stasavaju sa "pametnim" telefonima i  percipiraju logikom koju nameću nove tehnologije.

Kako se i u sportu sve radi za posmatrača, postaje jasnije zašto se poslednjih godina učestalo menjaju pravila bukvalno u svim sportovima. Cilj je isti, ostati privlačan i "milenijumskoj" generaciji.

Odbojka: Ograničavanje skok-servisa

Promene su uzele maha, gotovo svakog meseca neka od asocijacija objavi da testira nova pravila. Najčešće su u pitanju minimalne novine, ne i nebitne, pa ih takmičari često doživljavaju kao usavršavanje nadmetanja.

Ostati pod pažnjom publike je neophodno i zbog marketinških, najvažnijih, prihoda klubova i sportista.

Tako su u odbojkašakoj federaciji najavili da planiraju promeniti pravila; igralo bi se na četiri, a ne kao do sada na tri dobijena seta. Svaki set bi se igrao do petnaest, naspram sadašnjih dvadeset i pet poena. Cilj je izbeći setove u kojima se nadmoć jedne ekipe iskazuje previsokom pobedom, pripemera radi, 25:11. U ovom slučaju bolji je vidljiv i kod petnaestog poena, pa je ostatak igre nepotreban i gledaocima nezanimljiv.

Međutim, najava da će se ubuduće zahtevati da prilikom skok-servisa doskok bude do servis linije, a prilikom smeča iz drugog reda do linje od tri metra, kod igrača izaziva nedoumice. Promena, suprotno aktuelnom trendu, ne bi išla u prilog napadačkih, već odbrambenih taktika igre.

Predstojeća svetska prvenstva za takmičare do 23 godine starosti u obe konkurencije igraće se po eksperimentalnim pravilima. Nakon ovih nadmetanja biće jasnije koje promene će se usvojiti.

Vaterpolo: Brži napad, kraća isključenja

Vaterpolisti čine napore da opstanu u programu olimpijskih igara. Osnovna primedba "delfinima" je da nisu interesantni ni gledaocima, ni oglašivačima. Stoga ne čudi da se gro promena usmereni da se igra ubrza, te da bude što manje praznog hoda.

Tako se predviđa da se teren sa 30 skrati na 25 metara, trajanje napada sa 30 na 25, isključenja sa 20 na 15 sekundi.

Ukupan broj tajm auta bi se prepolovio na dva za svaku ekipu, dok bi se broj igrača u timu sa trinaest smanjio na jedanaest, a pauza između druge i treće četvrtine umanjila na tri minuta. Potapanje lopte od strane golmana bi se ubuduće kažnjavalo običnim "kontra-faulom", umesto dosadašnje stroge kazne penalom.

Tenis: Dejvis kup na dva seta

Teniseri su posle promene pravila u samoj igri, najavili da će izmeniti i pravila igranja u Dejvis i FED kupu, najznačajnijim ekipnim takmičenjima u "belom" sportu.

Tako će se u pojedinačnim susretima u Dejvis kup mečevima igrati na samo dva dobijena seta. Pokazalo se da je sve manje gledalaca spremnih da u jednom danu gledaju dva meča po pet setova, kako se, ne retko, dešavalo u ovom nadmetanju.

Takođe, planira se da se završnica turnira igra u unapred određenom gradu, pri čemu ne mora biti iz države učesnika. Ima predloga da završnica obuhvati i polufinalna nadmetanja.

Što se tiče nadmetanja u FED kupu, razmišlja se da se prva i druga grupa od po osam ekipa objedine u jednu grupa sa šesnaest najboljih ženskih reprezentacija.

Atletika: Muško-ženska štafeta 4x400

Slično plivanju, ubuduće će se i u atletici odvijati takmičenje mikser štafeta, odnosno onih u kojima su u svakom timu po dva učesnika i dve učesnice.

Trčalo bi se 4 x 400 metara, a dilema je da li novu disciplinu samo pridodati, inače obimnom, atletskom programu ili iz programa isključiti dosadašnje štafete 4 x 400 u muškoj, odnosno ženskoj konkurenciji.

Fudbal: Poluvreme po 30 minuta

Možda su najkrupnije promene koje testiraju fudbaleri.

Najkrupnija je da se poluvreme skrati na pola sata, ali bi se merio i nadoknađivao svaki prekid, kao i vreme kada je lopta van terena.

Predlaže se da se, u slučaju ako golman loptu koju mu je uputio saigrač uhvati rukom dosudi penal, a ne, kao sada, indirekt.

Takođe, kod izvođenja slobodnog udarca ili kornera dopustilo bi se da igrač-izvođač sam sebi doda loptu.

Formula 1: Umesto jedne duge, dve kraće trke

Verovatno je najveće iznenađenje da se promene predlažu i u trkama Formule 1. Namera je gotovo crnohumorna, ubrzati i ova nadmetanja.

Primetilo se da je mlada publika manje sklona da neprekidno dva sata bulji u jurnjavu automobila sa moćnim motorima.

Brajen Ekštajn, inicijator promena, ističe da danas mladi pomoću modernih it-naprava stiču naviku kratkog održavanja pažnje na događaju.

Stoga zagovara da se ubuduće na istoj pisti u razmaku od pola sata održe dve trke, svaka od po četrdesetak minuta. U polučasovnoj pauzi bi serviseri mogli pripremati vozilo, a gledaoci posmatrati i ovaj, do sada prikriveni, segment trka Formule 1.

Rukomet: Napad od 30 sekundi

O promenama se uveliko razmišlja i u rukometnoj federaciji. Kasim Kamenica, poznati trener sa jugo-prostora, revitalizuje davnašnju ideju oročavanja trajanja napada na najviše 30 sekundi.

Zalaže se i da se zamena igrača može obaviti samo u fazi napada, čime se izbegava forsiranje igrača koji igraju samo u odbrani, i to toliko grubo da ih sami igrači kolokvijalno nazivaju "batinašima".

Ima još inovativnih predloga, ali su unutar rukometne organizacije mišljenja podeljena na bezbroj frakcija, te se testiranja obavljaju, krajnje sporadično, samo nezvanična.

Nije sporno da nov stil života donosi i nov pristup gledalaca zabavama, te je potrebno promenama prilagoditi se navikama pristižuće publike.  Sportisti su shvatili neophodnost stalnih, ipak manjih, izmena, no tek predstoji da se vidi kada će se i koje novine primeniti.

  • Andrija Šrek

    21.06.2017 13:36
    ...
    Samo veselo! Sve prilagodite idiotima!!!
    Ali nemojte se onda čuditi kada oni počnu da menjaju vaš život prema svojim pravilima...
  • gtfo

    20.06.2017 17:03
    @evgenije
    A sta je trebala tebe da zabavlja? Devojcicu od 15 godina je i u proslom veku smaralo i nerviralo da sedi sa roditeljima i njihovim zabavnim prijateljima. Sada fala bogu ima telefon i internet pa moze da vas utisa i odstrani.
  • Cene

    20.06.2017 16:17
    Sve to je kilavo znaju sve a neznaju ništa... oteti telefone , kompijutere.... i oterati u šumu na preživljavanje....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Ostali sportovi

Srbija bez organizacije dvoranskog SP u atletici

Atletski savez Srbije nije uspeo da dobije organizaciju dvoranskog Svetskog prvenstva 2020. godine jer je Kina dobila prednost, odlučeno je danas glasanjem na Savetu Međunarodne atletske federacije (IIAF) u Monaku.

Kvota da Srbija osvaja Mundijal je 200

Sportska kladionica Mocart (Mozzart) objavila je danas prve kvote za predstojeće Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji, a prema proceni bukmejkera kvota da će fudbalska reprezentacija Srbije osvojiti Mundijal je 200.

Njujorški maraton će biti održan uprkos napadu

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio izjavio je danas da će maraton zakazan za nedelju biti održan uz povećane mere bezbednosti jer je taj grad sinoć pretrpeo prvi teroristički napad od 11. septembra 2001.