Otkrivena kupovina glasova za OI u Riju

Brazilske i francuske vlasti saopštile su danas da su otkrile medjunarodnu korupcionašku šemu koja je imala za cilj kupovinu glasova za dobijanje organizacije Olimpijskih igara 2016. godine.
Olimpijske igre su prošlog leta održane u Rio de Žaneiru i to je bilo prvi put da se to takmičenje održalo u Južnoj Americi, a današnje saopštenje je još jedno u nizu navoda o korupciji prilikom glasanja. U operaciji nazvanoj "Fer plej", na teritoriji Brazila i Francuske, izdato je ukupno 11 naloga za hapšenje.
 
Policija u Rio de Žaneiru pretresla je kuću predsednika Olimpijskog komiteta Brazila Karlosa Nuzmama i zaplenila dokumenta i kompjuter, a izdati su nalozi za hapšenje Nuzmana i njegovog saradnika biznismena Artura Sesarade Menezesa Soareša Filja. Nuzman je napustio kuću u prisustvu advokata i pojavio se u policijskoj stanici na saslušanju. Advokat Serhio Maziljo rekao je da će njegov klijent saradjivati, ali da "nije počinio nikakve neregularnosti".
 
Istražitelji su naveli da je Nuzman, koji je počasni član Medjunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), 2009. godine bio glavni kupac glasova prilikom kandidature Rio de Žaneira za domaćina Igara 2016. On je navodno upoznao Soareša Filja i bivšeg predsednika Medjunarodne atletske federacije (IAAF) Lamina Dijaka, koji je u to vreme učestvovao u glasanju za domaćina Igara. Kompanija od tog biznismena navodno je platila Dijaku dva miliona dolara preko računa na Karibima.
 
Tužilac Fabijana Šnajder rekla je da je bivši gradonačelnik Ria Serhio Kabral bio "ključni igrač". On je uhapšen zbog osude za korupciju u nekom drugom slučaju. MOK je saopštio da je o novim okolnostima saznao iz medija i da se trudi da dobije sve informacije.
 
Nuzman (75) je 12 godina bio član MOK-a i jedna od najvažnijih osoba koja je dovela Olimpijske igre u Rio. On je deo koordinacione savetodavne komisije Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine.
 
Osim Rija, kandidati za domaćina Igara 2016. godine bili su Čikago, Tokio i Madrid. Glasanje je održano 2009. godine u Kopenhagenu, a Rio je pobedio Madrid sa 66:32. Smatralo se da je kandidatura Čikaga bila najbolja, zbog gotovo spremnih borilišta i infrastrukture, ali je taj američki grad eliminisan u prvoj rundi.
 
Po završetku Igara u Riju, predsednik MOK Tomas Bah nagradio je Nuzmana posebnom medaljom za izuzetan doprinos Olimpijskim igrama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Ostali sportovi

Srbija bez organizacije dvoranskog SP u atletici

Atletski savez Srbije nije uspeo da dobije organizaciju dvoranskog Svetskog prvenstva 2020. godine jer je Kina dobila prednost, odlučeno je danas glasanjem na Savetu Međunarodne atletske federacije (IIAF) u Monaku.

Kvota da Srbija osvaja Mundijal je 200

Sportska kladionica Mocart (Mozzart) objavila je danas prve kvote za predstojeće Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji, a prema proceni bukmejkera kvota da će fudbalska reprezentacija Srbije osvojiti Mundijal je 200.

Njujorški maraton će biti održan uprkos napadu

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio izjavio je danas da će maraton zakazan za nedelju biti održan uz povećane mere bezbednosti jer je taj grad sinoć pretrpeo prvi teroristički napad od 11. septembra 2001.