Srpski filmovi na festivalu u Holivudu

Arpa Međunarodni filmski festival, 19. po redu, biće održan od 3. do 6. novembra u Egipatskom pozorištu u Holivudu, a među 55 nezavisnih filmova iz 23 zemlje nalaze se i ostvarenja srpskih autora.

U kategoriji dugometražni igrani film biće prikazan novi film Miloša Radovića "Dnevnik mašinovođe", srpski kandidat za nagradu Oskar, kao i "Bićemo šampioni sveta", reditelja Darka Bajića, u kome igra američki glumac Džon Sevidž.

Van konkurencije za nagrade biće prikazan dokumentarno-animirani omnibus "Radiovizija" u produkciji RTS-a i "Platforme", u glavnom programu "Ringišpil" Luke Popadića, a u selekciji kratkog filma "Dijamant za Baju Kaliforniju" Koste Ristića, najavila je kuća "Kovacic & Spaic".

Na programu će biti i film "Izgubljen u Jermeniji" nagrađivanog reditelja Serža Avedikiana, dobitnika "Zlatne palme" za kratki film, zatim "Buger crvena", narativni dokumentarac priznatog reditelja Berndta Madera, u kome igra srpska glumica Marija Karan, američka premijera filma Alberta Kodagoliana "Negde lepa", svetska premijera filma Levona Minasiana "Bravo virtuozo" i nakon 25 godina od premijere njegovog debitantskog remek-dela "Izgubljeni raj", američka premijera filma Davida Safariana "Topla zemlja, hladna zima".

U okviru zvaničnog programa biće prikazani nagrađeni i filmovi koji su bili nominovani za nagrade na priznatim festivalima, kao i 10 američkih igranih i dugometražnih dokumentarnih filmova, koje su režirali svetski poznati savremeni umetnici. "Naša vizija je da stvorimo živ, heterogeni Holivud za pasionirane svetske reditelje, čiji inovativni glasovi i društveno angažovane priče inspirišu i neguju sinematsko iskustvo", izjavio je Gregor Zupanc, producent i reditelj iz Los Anđelesa i umetnički direktor AIFF-a.

Programski tim Arpe je izabrao društveno angažovane filmove koji se posebno bave pitanjima aktuelnim u SAD poput imigracije, LGBT, seksualne trgovine ljudima, transeksualnim i rasnim predrasudama. "Ove godine smo usredsređeni i na promociju mladih kalifornijskih reditelja predstavljanjem najboljih studentskih filmova iz Los Anđelesa", rekao je Zupanc.

Nagrada za životno delo ove godine je dodeljena renomiranom filmskom i televizijskom glumcu Dominiku Pinonu, koji je dobio 2004. godine Molijerevu nagradu za najboljeg glumca. Na festivalu će biti prikazan i umetnički rad Rodžera Kupeliana u filmovima "Gospodar prstenova", "Pirati sa Kariba" i drugim holivudskim ostvarenjima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.