Scena iz "Poslednji tango u Parizu" zapravo je bila silovanje

Izjave reditelja legendarnog filmskog klasika "Poslednji tango u Parizu" Bernarda Bertolučija da je scena silovanja koja uključuje puter snimljena bez pristanka glavne glumice Marije Šnajder, izazvala je zgražavanje u Holivudu i šire.
Reč je o sceni analnog seksa zbog koje je reditelj osuđen na uslovnu kaznu od četiri meseca zatvora, a film je zabranjen u nekim zemljama. 
 
U intervjuu u Parizu 2013. godine koji se tek sada pojavio u javnosti, Bertoluči priznaje kako je sekvenca s puterom bila ideja koje su on i Marlon Brando setili tog jutra, pre početka snimanja. Marija Šnajder, kojoj je tada bilo 19 godina, o njihovom trenutku kreativnosti nije bila unapred obaveštena. Izjavio je da se "kasnije užasno osećao zbog načina na koji je tretirao Šnajder", no istovremeno se branio da je "hteo da snimi njenu reakciju kao devojke, a ne kao glumice". 
 
"Mislim da me je mrzela, ali mrzeo me i Marlon jer joj nismo rekli za taj detalj da ćemo koristiti puter kao lubrikant", izjavio je Bertoluči, koji i dalje ne žali zbog načina na koji je ta scena snimljena. 
 
"Nisam želeo da Marija odglumi poniženje, bes. Hteo sam da oseća… bes i poniženje. Mrzela me ceo svoj život", rekao je. Marija Šnajder je u intervjuu za Dejli mejl 2007. godine izjavila da se za vreme snimanja scene osećala silovanom, i od strane Bertolučija i Marlona Branda. 
 
"Marlon mi je rekao: 'Ne brini, to je samo film', ali tokom te scene, iako to što je radio nije bilo stvarno, moje suze su bile stvarne", rekla je Šnajder. "Nakon snimanja te scene, Marlon me nije tešio niti mi se izvinio. Srećom, scenu nismo ponavljali". 
 
"Trebalo je da nazovem svog agenta ili advokata jer vas niko ne može prisiliti da radite stvari koje nisu u scenariju, ali tada to nisam znala".
 
Nakon premijere filma 1972. godine, Šnajder više nikad nije snimila ni jednu scenu koja uključuje golotinju. Ostatak njenog života obeležili su mnogi brojni lični problemi, od zavisnosti do pokušaja samoubistva, nakon kojeg je završila u psihijatrijskoj ustanovi. Umrla je 2011. godine od raka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.