VIDEO: Pola veka filma "Skupljači perja"

"Bože, ako mi podariš još jedan život posle smrti, dopusti da budem Ciganin, dopusti da sam izaberem jedan od puteva - put radosti koji će od mene načiniti srećnog čoveka ili put smrti u susret sa tobom", govorio je Aleksandar Petrović, koji je pre 50 godina snimio kultni film "Skupljači perja".
"Skupljači perja" je prvi film koji tretira položaj Roma u društvu i otkriva njihov život, prvo ostvarenje u kome Romi govore svojim jezikom. U anketi, koju je 1979. godine sproveo Institut za film među jugoslovenskim filmskim umetnicima i kritičarima, "Skupljači perja" proglašen je najboljim filmom u istoriji jugoslovenske kinematografije. 
 
"Skupljači perja" o životu Roma na severu Vojvodine, u kome igraju Bekim Fehmiju, Velimir Bata Živojinović, Olivera Vučo, Gordana Jovanović, Mija Aleksić, smatra se jednim od najznačajnijih filmova crnog talasa i jugoslovenske kinematografije uopšte. Povodom pola veka kultnog ostvarenja Aleksandra Petrovića, Muzej Jugoslavije, u saradnji sa kompanijom "Avala film Way" i Jugoslovenskom kinotekom, sutra organizuje izložbu i projekciju filma. 
 
U holu ispred bioskopske sale kustoskinja Jovana Nedeljković i muzejski savetnik Momo Cvijović pripremili su postavku na kojoj će publika moći da vidi šešir koji je u filmu nosio Bekim Fehmiju, originalni plakat filma, televizor koji u jednoj sceni filma nosi glavni glumac, autentične fotografije sa Filmskog festivala u Puli, kada su se Tito i Jovanka Broz susreli sa glumcima iz filma 26. jula 1967, kao i prilikom susreta režisera i direktora filma sa Titom na ostrvu Vanga, 2. avgusta 1967. Pre projekcije prisutnima će se obratiti istoričarka dr Radina Vučetić i Cvijović, a specijalna gošća biće glumica i supruga Bekima Fehmijua Branka Petrić. 
 
Film je nagrađen Velikom zlatnom arenom na 14. filmskom festivalu u Puli, Specijalnom velikom nagradom glavnog žirija na 20. Filmskom festivalu u Kanu 1967, a bio je nominovan i za Zlatnu palmu Filmskog festivala u Kanu, kao i za Oskara za najbolji film na stranom jeziku 1968. godine. 
  • mile

    28.03.2017 07:50
    prvih 50g. ..
    najbolji film na nasim prostorima !!fenomenalan bekim !!nema vise takvih glumaca ..ristovski ?! ni kao glumac ..!!!a tek covek ..???
  • NS49

    28.03.2017 06:31
    Ako hočete međunarodnu nagradu samo napravite film o Romima a dobijo ju je i Kusturica. U buduće će paviti filmove o emigrantima pa eto mogućnosti za nove nagrade.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.