VIDEO: Zašto je Bambi svrstan u najstrašnije filmove sa "Isterivačem đavola"?

Svevremenska filmska priča o Bambiju, preslatkom lanetu i njegovim šumskim prijateljima, koja prema nekim shvatanjima simbolizuje i smrt detinjstva, očarala je i rasplakala generacije dece otkako se pojavila u bioskopima pre 75 godina.

Tužna scena mlade životinje sklupčane uz mrtvu majku koju su ubili lovci, jedan je od mitoloških prizora u istoriji kinematografije i mnogi veruju da je njome razbijen tabu razgovora o tuzi i smrti pred decom. Ta scena je, kažu, podstakla Pola Makartnija da počne da se bori za prava životinja i postala model za prikazivanje smrti u kasnijim Diznijevim filmovima, poput "Kralja lavova".

"Ako pričate priču o životinjama u šumi, smrt je njen sastavni deo. Ako želite da budete iskreni, ne možete to izostaviti. Pitanje je samo kako to uraditi, kako pripremiti publiku", rekao je Pol Feliks, animator u Diznijevim studijima.

Bambi, animirani film nastao po dečjem klasiku austrijskog pisca Feliksa Saltena, objavljen je u avgustu 1942. godine.

Bambi nije jedini Diznijev film koji govori o traumama detinjstva, ali i dalje je na vrhu liste najtužnijih trenutaka u kinematografiji.

Magazin Tajm otišao je i dalje od toga pa je Bambija uvrstio među 25 najstrašnijih filmova svih vremena, rame uz rame sa "Isterivačem đavola" i "Frankenštajnom".

"Bambi je bio remekdelo. Uz dotad nezamislivu upotrebu boje, Volt Dizni je angažovao decu za sinhronizaciju glasova glavnih likova", naglašava Feliks.

Doni Danagan danas ima 82 godine, a bilo mu je samo osam kada je pozajmio glas za Bambija. I dalje se živo seća Volta Diznija. "Nisam imao pojma da je on 'glavni'. Bio je radnik, bilo ga je svuda, svima je pomagao, uskakao, bio je vrlo vredan i sa svima je imao odličan odnos", kaže Danagan.

  • Bodibiber

    29.05.2017 08:24
    "Pojela si jelenovo dete!
    Bambija si pojela debela!"
  • Orwell Vegan

    28.05.2017 23:21
    Istina
    Dok je Dizni bio ziv filmovi su im bili predvodnici pokreta za prava zivotinja. Dizni ima nekoliko remek dela- klasika sa ovom temom koji su nepoznati kod nas. Danas su im filmovi samo za uzimanje para.
  • tes

    28.05.2017 22:18
    Bambi mi je rame uz rame sa Srpskim filmom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.