Glumcima farbali kožu za film "Aladin"

Producentska kuća "Disney" suočava se s optužbama zbog farbanja kože u braon boju belim glumcima na snimanju novog ostvarenja "Aladin".
Filmski kritičari, borci za jednakost i obožavaoci kultnog crtanog filma ističu da je ovaj potez slavne producentske kuće velika uvreda za sve pripadnike drugih etničkih grupa.
 
Film na kojem "Disney" trenutno radi je rimejk crtanog filma koji je snimljen 1992. godine, a koji je nastao po bajci "Aladin i čarobna lampa" iz serijala priča "Arapske noći".
 
Kanadski glumac egipatskog porekla Mena Masud će tumačiti lik Aladina, uz holivudskog glumca Vila Smita, kojem je pripala uloga Duha iz lampe. Režisersku palicu za novog "Aladina" je preuzeo Gaj Riči.
 
Producenti filma se pravdaju da imaju dobar razlog za farbanje kože drugim glumcima, jer žele da se oni na taj način uklope u priču. Producenti ističu da je u pitanju manja grupa iskusnih statista koji su belci, kao i grupa kaskadera, koji rade na opasnim scenama, te da su samo oni imali tretman farbanja kože u braon boju.
 
Jedna od sporednih glumica koja radi na ovom ostvarenju Kaušal Odedra je izjavila za američke medije da je na setu videla grupu od 20 belih glumaca kako stoje u redu za farbanje kože u braon boju.
 
"Na jednom setu prepoznala sam dvojicu glumaca koji tumače likove stražara. To su bili beli glumci, a nakon tretmana koji su imali u šatoru za šminkanje izašli su s tamnom bojom kože i ličili su na Arape. Kada sam se požalila ekipi koja stoji iza filma, da to što rade nije u redu, naišla sam na osude", istakla je Odedra.
 
Javnost je pokušala da stupi u kontakt s režiserom povodom ovog problema, ali on se nije oglasio. Medijima su se obratili predstavnici producentske kuće "Disney", koji su istakli da je na setu između 400 i 500 statista koji dolaze iz Indije, Afrike, Mediterana i Azije. Farbanje belih glumaca su opravdali nedostatkom iskusnih statista koji dolaze iz navedenih delova sveta.
 
Ovakvu izjavu je kritikovao holivudski režiser Riaz Mer, koji je istakao da je farbanje glumaca uvreda za celu industriju.
 
"Talenat postoji i nemoguće je da ne postoji nijedan kaskader, statista ili sporedni glumac iz Azije koji ne bi mogao da učini na setu isto što i njegove kolege svetlije puti. Ovo što su uradili producenti je pogrešno i to je velika uvreda za svet sedme umetnosti", istakao je Mer.
 
Premijera filma "Aladin" najavljena je za mart 2019. godine.
  • gari

    11.01.2018 12:59
    Možda sledeći put Aladin i cela ekipa da budi belci u filmu, i rešena stvar. Što ne prave ovoliku frku kad se crnac odabere da glumi Ahila, i to ga još ni ne farbaju!

    OK, zamerka je na mestu, ali čemu dupli standardi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.