Nagrada "Zlatna kočija" Martinu Skorsezeu

Američki reditelj Martin Skorseze dobiće godišnju nagradu "Zlatna kočija" francuskog Udruženja filmskih reditelja (SRF) u okviru Kanskog filmskog festivala.
Nagrada "Zlatna kočija" Martinu Skorsezeu
Foto: Pixabay
Nagrada "Zlatna kočija" nazvana po filmu Žana Renoara, dodeljuje se od 2002. godine reditelju za "inovativne kvalitete u njegovim filmovima, za smelost i nepopustljivost u režiji i produkciji". Francusko udruženje je saopštilo da je ponosno da pozdravi Skorsezea kao "izuzetnog reditelja i izvor neiscrpne inspiracije".  
 
Na Festivalu u Kanu 9. maj biće posvećen Skorsezeu, uz projekciju filma "Mean streets", razgovor sa njim, a zatim će biti uručenje nagrade na svečanom otvaranju smotre "Petnaest dana reditelja". Skorseze je u Kanu dobio "Zlatnu palmu" 1976. godine za film "Taxi driver", a nagradu za režiju 1986. za film "After hours".  
 
Prošle godine nagradu "Zlatna kočija" dobio je nemački reditelj Verner Hercog, a pre njega Aki Kaurismaki, Alen Rene, Džejn Kempion, Nuri Bilge Džejlan, Džafar Panahi, Anjes Varda, Naomi Kavase i Džim Džarmuš.  
 
Kanski filmski festival se ove godine održava od 8. do 19. maja, a predsednica žirija je australijska glumica Kejt Blančet.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.