Simpsonovi oborili rekord po broju epizoda nakon kontroverze o seriji

Poznata crtana serija "Simpsonovi" oborila je rekord po najvećem broju emitovanih epizoda za jednu seriju na američkoj televiziji, ali je prvi put suočena s polemikom i kritikama da je rasistička.
Kanal Foks (Fox) emitovao je u nedelju 636. epizodu serije o čudnoj porodici Simpson i na taj način je oborila rekord vestern serije "Gunsmoke" koja je imala 635 epizoda posle 20 godina emitovanja.
 
Taj rekord dolazi u trenutku prve polemike o seriji i odnosi se na lik Apua Nahasepimapetilona, upravnika supermarketa indijskog porekla, čiji glas pozajmljuje beli glumac Henk Azaria od početka serije. Glumac indijskog porekla Hari Kondabulu snimio je dokumentarni film, emitovan u novembru 2017. pod naslovom "The problem with Apu" (Problem s Apuom) u kojem osuđuje stereotipe povezane s tim crtanim likom, posebno njegov veoma jak akcenat u govoru.
 
Kreator serije Met Grening, kao i Azaria odbili su da se pojave u tom dokumentarnom filmu kako bi odgovorili na pitanja. Azaria je posle premijere dokumentarca rekao da ima veoma zanimljive detalje, ali produkcija čuvene serije je odgovorila na svoj način u 633. epizodi.
 
U toj epizodi Mardž Simpson čita knjigu ćerki Lizi u kojoj se nalaze elementi koji mogu da uvrede nečija osećanja. "Šta treba učiniti?", upitala je Mardž Lizu koja joj je odgovorila: "Teško je reći. Nešto je pokrenuto pre nekoliko decenija i pozdravljeno kao nešto bezopasno, a danas je politički nekorektno. Šta da radimo", kaže Liza okrećući se ka portretu Apua koji joj namiguje. 
 
Mardž potom odgovara: "Neke stvari ćemo kasnije rešavati ili nećemo nikako". Ta aluzija u epidzodi je povećala polemiku do te mere, da je Azaria predložio da više ne pozajmljuje svoj glas.
 
Grening je kasnije reagovao, rekavši da je ponosan na seriju i da "živimo u vremenu u kojem ljudi vole da se ponašaju kao da su šokirani".
 
Serija "Simpsonovi" se emituje od 1989, dobila je nekoliko desetina raznih nagrada i popularna je u celom svetu. U seriji koja inače ne robuje pravilima o političkoj niti bilo kakvoj drugoj korektnosti, pojavljivali su se glasovi poznatih ličnosti kao što je bivši britanski premijer Toni Bler i vlasnik Foksa Rupert Merdok, ali se parodija na račun nekih slavnih ličnosti parodiranima ponekad ne dopada.
  • Dragan

    02.05.2018 16:38
    Hari Kondabulu
    Hari Kondabulu bi mogao da pogleda malo po YouTube indijce koji prave razne tutorijale. Zvuce isto kao Apu...
  • Dragan

    02.05.2018 16:33
    Hari Kondabulu
    Hari Kondabulu bi mogao da pogleda malo po YouTube indijce koji prave razne tutorijale. Zvuce isto kao Apu...
  • /

    01.05.2018 14:52
    /
    pardon, epizoda je: Coming to Homerica S20 E21

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.