Manje poznate zanimljivosti o pojedinim crtaćima i crtanim likovima

Gledali smo ih u detinjstvu, ali ove stvari o njima nismo znali.
Vreme je da se pozabavimo s onim manje poznatim detaljima koje verovatno niste znali o vašim omiljenim junacima iz detinjstva.
 
Powerpuff Girls
 
Ako ste odrastali tokom devedesetih, teško je da vam je promakao crtani serijal "Powerpuff Girls". Verovatno se sećate da su tri veštački stvorene devojčice živele zajedno i u slobodno vreme se borile protiv gomile negativaca.
 
Međutim, ono što verovatno niste znali je da je autor crtanog filma inspiraciju pronašao u jednom Diznijevom klasiku. Naime, radi se o crtanom filmu "Sleeping Beauty", a likovi koji su inspirirali tri devojčice su dobre vile Flora, Fauna i Meriveder koje su nosile iste boje, a Blossom, Buttercup, i Bubbles dele čak i neke karakterne osobine.
 
Maza i Lunja
 
Iz današnje perspektive to možda deluje suludo jer scena sa špagetama je jedna od najpoznatijih animiranih scena svih vremena, ali kada je Volt Dizni prvi put čuo ovu ideju nije tako izgledalo. Štaviše, kada je pokušao da zamisli dva psa kako jedu špagete, to mu se učinilo kao krajnje suluda ideja koja nikako ne može da ispadne dobro, a kamoli romantično. Na svu sreću, animatori su uspeli da naprave probni snimak i uspeli su da uvere Diznija da sceni na kraju da zeleno svetlo.
 
 
"Monsters, Inc"
 
Svi koji su pogledali odličan animirani film "Monsters, Inc" verovatno se sećaju i malene Bu, devojčice koja kreće u avanturu s čudovištima. Iako se to nigde izričito ne spominje u filmu, pravo ime devojčice je Meri Gibs (baš kao i glumice koja joj daje ime). Jedino što možemo videti je da devojčica sve svoje crteže potpisuje s Meri.
 
Lepotica i zver
 
Mnogi koji su pogledali ovaj Diznijev klasik verovatno su se zapitali šta je zapravo zver. Konkretno? Mnogo toga. Naime, autor je kombinovao više životinja kako bi stvorio zver. Tu je lavlja griva, brada i glava bizona, obrve gorile, oči čoveka, kljove vepra, telo medveda i noge i rep vuka.
 
 
Ptica Trkačica
 
Ideja za ovaj crtani film bila je jednostavna: napraviti nešto u stilu popularnog Toma i Džerija. No, budući da je ideja mačke i miša već iskorišćena, Čak Džouns trebalo je da pronađe nešto originalno. Ideju je pokupio iz jedne jedine rečenice koju je pročitao u knjizi Marka Tvena: "Kojoti gladuju i love ptice trkačice".
 
Patak Dača
 
Svi znaju za njegovu govornu manu, ali možda ne znaju da je inspirisana glasom stvarne osobe. Naime, radi se o tada omraženom producentu Vorner Bradersa, Leonu Šlesingeru. Štaviše, govorna mana bila je toliko slična mani pravog Šlesingera da su animatori strahovali da će Leon poludeti jednom kad čuje kako su ga ismejali. Ipak, svi su se iznenadili kada je Šlesinger napokon čuo glas i rekao: "Ovo je smešan glas! Gde ste nabavili tako smešan glas?".
 
Paja Patak
 
Neki su upoznati s epizodom nastalom tokom Drugog svetskog rata u kojoj Patak nosi nacističku uniformu, ali manje je poznata ona nastala tokom šezdesetih. U toj Paja drži lekciju paru i sugeriše im da imaju manje dece. Predlaže im da koriste pilule i ostale oblike kontracepcije. I dok sama poruka nije problematična (s obzirom na to da je epizoda nastala "u drugim vremenima"), vrlo je čudno gledati omiljenog junaka crtanih filmova kako ljude edukuje o planiranju porodice.
 
 
Hi-Men
 
Možda to niste znali, ali Hi-Men i njegova ekipa prvo su bili kolekcija igračaka, a tek onda crtana serija. Naime, Matel je odlučio da stvori ove igračke nakon što je propao dogovor da naprave igračke prema likovima iz franšize "Star Wars". Doduše, Hi-Men je trebalo da bude crnokosi snagator tamnije boje kože, ali tvorcima se to učinilo kao loša ideja pa je postao beo i plavokos.
 
 
Štrumfovi
 
Svi ih pamtimo kao dobroćudna plava bića, a crtani kao bezazlenu zabavu za klince. Ipak, lepo je prisetiti se i epizode u kojoj Štrumfovi ubiju negativca. Istina, čine to pesmom o dobru koje pobeđuje zlo s ciljem da spasu dvoje dece, ali hej, ubistvo je ubistvo. Doduše, bilo je to osamdesetih, u vreme kada se internet nije snebivao nad svakom sitnicom.
 
 
Tom i Džeri
 
Sećate se epizode u kojoj Tom i Džeri počine samoubistvo? Verovatno ne, ali to se dogodilo. Naime, u poslednjoj epizodi koju je producirao "Hanna Barbera Cartoons", ovaj simpatični dvojac, u stanju očaja seda na prugu i čeka nadolazeći voz. Naravno, neki su odmah krenuli ozbiljno u ovu temu tvrdeći da su Tom i Džeri preživeli mnogo gore stvari od ove, ali to je rasprava u koju niko ne bi smeo ući.
 
 
A šta je to
 
Poznato je da likovi iz poznatog čehoslovačkog crtaća nikada nisu pričali, ali postoji jedna epizoda u kojoj jesu i to je zapravo jedina u kojoj možemo čuti njihove glasove. Naime, nakon smrti reditelja Lubomira Beneša, AIF Studio je bez odobrenja Benešovih naslednika snimio jednu epizodu serijala koju je prvobitno pripremio sam reditelj. Zbog kršenja autorskih prava i kasnijeg bankrota AIF Studija, epizoda nikada nije javno prikazana niti izdata na DVD-u. Godine 2014. pojavila se na Jutjubu.
 
 
Snorkijevci
 
Možda toga niste bili svesni, ali Snorkijevci i Štrumfovi bili su oštra konkurencija. Naime, Snorkijevci su rezultat poslovnog natezanja između tvorca Štrumfova Pierrea Culliforda (Peyo) i Freddyja Monnickendama koji je držao prava na distribuciju Štrumfova. Ukratko, Snorkijevci su "podvodni Štrumpfovi". Emitovano je 65 epizoda od 1984. do 1988.
 
 
Šilja
 
Tokom većeg dela pedesetih, Šilja ili Goofy, zvao se Džordž Džif i imao je ženu i dete. Iako njeno lice nikada nismo videli, na temelju određenih detalja možemo zaključiti da je ovaj antropomorfni pas u vezi s ljudskom ženom.
 
Naime, u epizodi "Cold War" iz 1951. vidimo da njegova supruga ima ljudske ruke i pet prstiju, za razliku od Šilje i svih ostalih likova koji imaju četiri. Osim toga, u nekoliko epizoda možemo je videti otpozadi i deluje kao normalna žena, ali u epizodi iz 1953. saznajemo i da je pomalo "laka" i da često flertuje s drugim muškarcima. Ova "nevera" trajala je sve do 1995. kada u "A Goofy Movie" saznajemo da je misteriozno umrla.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.