Nova kategorija za Oskara izazvala polemiku među filmofilima

Od ove godine Oskar će biti dodeljivan i najboljem "popularnom filmu", a odluku američke Akademije filmskih umetnosti i nauka mnogi su dočekali na nož.
Nova kategorija za Oskara izazvala polemiku među filmofilima
Foto: Pixabay
S jedne strane, mnogi osuđuju Akademiju zbog pokušaja da gledanost poboljša Oskarom koji deluje kao da je preuzet iz MTV-jevih nagrada. S druge strane su oni koji smatraju da nagrada podrazumeva da se blokbasteri tretiraju kao manje vredni filmovi koji ne zaslužuju da dele istu kategoriju sa "ozbiljnim" ili "pravim" filmovima. 
 
Tu su i oni koji misle da se radi o nagradi koja je osmišljena isključivo kao odgovor na popularnost Marvelovog hita "Crni panter" koji, osim velikog uspeha na bioskopskim blagajnama, poseduje i daleko veću važnost za Afroamerikance, ali zbog činjenice da se uprkos svemu ne tretira kao "pravi" film, Akademija stvara paralelnu kategoriju kako bi pronašla način da ga ipak nagradi. 
 
Takođe, Akademija oduvek ima problem jer filmovi koje nominuju vrlo često nisu gledani, što kao posledicu ima ogroman problem sa gledanošću ceremonije, pa su dodele Oskara s vremenom postale manje praćene. Odnosno, nikoga nije briga hoće li film koji nisu pogledali, niti imaju nameru da ga gledaju, dobiti nagradu. 
 
Ipak, odluka da uvedu kategoriju najboljeg "popularnog filma" pokazala se nepopularnom, jer su tako razočarali one koji su dodele Oskara još pratili. Jedan od razloga svakako je preživljavanje nezavisnog filma koji u moru blokbastera putem Oskara dobija medijski prostor i uspeva da ostvari ponekad i pristojnu prolaznost na bioskopskim blagajnama. Nagrada za najpopularniji film svakako već postoji i ta nagrada je novac, kažu protivnici ove odluke.
 
Isto tako, ako pogledamo listu najpopularnijih filmova svih vremena, vrlo brzo dolazimo do zaključka da su najpopularniji filmovi i dalje filmovi, a ne neka potkategorija koja nije dostojna kategorije najboljeg filma. 
 
Svaki od njih je ili osvojio Oskara u kategoriji najboljeg filma ili je za tu nagradu nominovan, a jedini izuzetak je "Snežana" koja je dobila počasnog Oskara. Dakle, u prvih deset nalaze se: "Prohujalo s vihorom", "Ratovi zvezda", "Moje pesme, moji snovi", "ET", "Titanik", "Deset božjih zapovesti", "Ajkula", "Doktor Živago", "Egzorcizam" i "Snežana". 
 
Ovo pitanje povuklo je sa sobom i drugo - gde je granica između populizma i elitizma u umetnosti. Takođe, čini se da ova odluka Akademije nema nikakav pozitivan učinak na filmove nominovane u obe kategorije najboljeg filma. 
 
Naime, popularni filmovi neće postati neuporedivo popularniji zahvaljujući novonastaloj kategoriji, a filmovi koji su manje popularni mogu da privuku više publike ukoliko budu nominovani u klasičnoj kategoriji, piše indeks.hr. 
 
Iz Akademije su najavili i da će, počevši od sledeće ceremonije, koja se održava u februaru 2019. godine, prenos Oskara biti ograničen na tri sata i da će sadržati reklame.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.