Blanšet: LGBT uloge jednako da igraju i heteroseksualci

Oskarovka Kejt Blanšet u petak je u u Rimu branila pravo heteroseksualnih glumaca da nastupe u ulogama transrodnih osoba ili u ulogama članova LGTB zajednice.
Blanšet: LGBT uloge jednako da igraju i heteroseksualci
Foto: Pixabay
Naime, Holivud je već duže vreme na udaru kritika jer uloge gej osoba poverava heteroseksualnim glumcima.
 
U julu ove godine glumica Skarlet Johanson odustala je od uloge transrodne osobe u filmu "Rub and Tug", nakon što su se transrodne glumice pobunile zbog diskriminacije. Aktivisti su tada jasno kazali da bi glavnu ulogu trebalo poveriti baš transrodnoj osobi, a transrodne glumice kazale su da je reč o svojevrsnoj diskriminaciji. 
 
Međutim, australijska glumica ne slaže se s njihovim mišljenjem niti sa stavom po kome glumac ili glumica mogu dobro odigrati ulogu gej osobe isključivo ako imaju takvo lično iskustvo. 
 
Blanšet je ulogu lezbejke glumila 2015. godine u filmu "Carol". "Boriću se do iznemoglosti za to da se prekine s ovakvim stajalištem, tako da ću i dalje prihvatati i igrati sve uloge", rekla je glumica koja trenutno gostuje na Rimskom filmskom festivalu. 
 
Prema stavu Holivuda posebno je kritičan bio i britanski glumac Ser Ian Mekelen. Svojevremeno je ukazao na to da nijedan glumac ili glumica koji su se otvoreno deklarisali kao gej osobe nisu osvojili Oskara za najbolju ulogu, za razliku od heteroseksualnih glumaca koji su nagrađeni za uloge osoba iz LGBT zajednice. Primeri za to su Tom Henks za ulogu u filmu "Philadelphia" i Šon Pen za ulogu u filmu "Milk".
  • Prirodnjak

    24.10.2018 11:48
    Sasvim u pravu
    Postoji i pravo ljudi koji ne žele da gledaju LBGT sadržaje, iz vaspitnih ili bilo koji svojih razloga.

    Znači da film ili serija moraju imati oznaku da postoje takvi sadržaji, kako bi gledaoc mogao da ih izbegne.

    Ovaj svet ne pripada isključivo LBGT osobama, pa da samo one imaju pravo da ga menjaju i odnose pravila.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.