Preminuo iranski reditelj Abas Kijarostami

Čuveni iranski reditelj Abas Kijarostami je preminuo danas u 77. godini.

Abas Kijarostami je bio iranski filmski režiser, scenarista, producent, slikar, fotograf i pesnik. U kinematografiji je aktivan od 1970. i učestvovao je u više od 55 filmova, uključujući kratkometražne i dokumentarne filmove.

Njegovi prvi dugometražni filmovi bili su “Iskustvo” i “Putnik”, a međunarodnu afirmaciju stekao je tzv. Kokerskom trilogijom (“Gde je kuća mog prijatelja?”, “Život i ništa više” i “Kroz stabla maslina”), “Krupnim planom” i “Ukus trešanja”.

Od 2000-ih je snimao filmove i van Irana. Kijarostami spada među režisere Iranskog novog talasa, filmskog pokreta nastalog kasnih 1960-ih.

Filozofiska crta njegovog opusa naročito je izražena u filmu “Vetar će nas odneti” o junaku koji traga za smrću, a pronalazi život. Za ovaj film je nagrađen Srebrnim lavom u Veneciji.

Jedan od najpoznatijih Kijarostamijevih filmova svakako je “Ukus trešanja” za koji je nagrađen Zlatnom palmom na festivalu u Kanu.

Bio je gost festivala Kustendorf 2011. godine. Kijorastami je preminuo u Parizu, nakon borbe sa rakom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.