Žistin Enan i Marat Safin novi članovi Kuće slavnih

Bivši prvi teniseri sveta Belgijanka Žistin Enan i Rus Marat Safin primljeni su u tenisku Kuću slavnih.

Žistin Enan i Marata Safina su na travnatom terenu u Njuportu predstavile legende tenisa Monika Seleš i Džimi Konors.
 
Konors, koji je 1998. godine primljen u Kuću slavnih, rekao je da je Safin emotivan i da je sa "mnogo strasti igrao tenis".

Seleš, koja je primljena 2009. godine, podsetila je na jednoručni bekhend Enan, rekavši da je to "bez svake sumnje jedan od potpisa u teniskoj istoriji".

Enan je prvi igrač iz Belgije u Kući slavnih. Osvojila je 43 titule, od kojih sedam grend slem trofeja, četiri Rolan Garosa, dva Ju Es opena i Australijan open. Osvojila je i Fed kup i zlatnu olimpijsku medalju 2004. godine u Atini. Provela je 117. nedelja na prvom mestu WTA liste, a 2003, 2006. i 2007. godinu završila je na prvom mestu.

Ona je rekla da je bila inspirisana gledajući Moniku Seleš.

"Moje najlepše iskustvo je najverovatnije učešće na Olimpijskim igrama, pošto sam mogla da vidim kako se sportisti bore za svoje zemlje", rekla je tridesetčetvorogodišnja Enan.

Safin je osvojio 15 titula, od kojih dva grend slema, Ju Es open i Australijan open, a u novembru 2000. godine bio je prvi teniser sveta.

On je bio nepredvidiva i jedna od najvećih zvezda tenisa. U prvi plan je izbio pobedom nad Pitom Samprasom u finalu Ju Es opena 2000. godine. Često je tokom mečeva lomio rekete i davao kontroverzne izjave.

Safin je zabavljao publiku svojim govorom.

"Želeo bih da zahvalim svima koji su prestali da me kažnjavaju zbog bacanja i lomljenja reketa", rekao je tridesetšestogodišnji Safin, koji je prvi Rus u teniskoj Kući slavnih.

Francuskinja Ameli Morezmo je danas predstavljena kao novi član Kuće slavnih. Ona je primljena prošle godine, ali je propustila ceremoniju zbog rođenja svog prvog deteta.

"Da, malo sam zakasnila, ali vredelo je", rekla je Morezmo, koja je između ostalog osvojila titule na Vimbldonu i Australijan openu.

Ove godine, u kategoriji glavnih igrača u Kuću slavnih posthumno su primljeni Francuz Ivo Peta i Britanka Margaret Skriven.

Peta je 1946. godine osvojio Vimbldon, posle pet godina provedenih u ratnom zarobljeništvu u Nemačkoj. Umro je 1984. godine. Skriven je 1933. i 1934. godine osvojila Otvoreno prvenstvo Francuske i bila je prva levoruka teniserka koja je osvojila grend slem titulu. Umrla je 2001. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.