Bend "The Eagles" tuži meksički hotel zbog krađe imena

Legendarni rok bend "The Eagles" je tužio meksički hotel koji se zove Hotel Kalifornija, što je ujedno i naziv najpoznatije pesme ovog benda iz 1976. godine.
Bend "The Eagles" tuži meksički hotel zbog krađe imena
Foto: 021.rs
Tužba je podneta protiv malog hotela u meksičkoj saveznoj državi Donja Kalifornija, koji ima 11 soba. Između ostalog, u tužbi se navodi da vlasnici hotela "aktivno podstiču" obmanu da su hotel i bend povezani.
 
Hotel Kalifornija navodno pušta muziku benda preko zvučnika i prodaje suvenire benda, kao što su majice.
 
Hotel je otvoren 1950. godine pod imenom Tondos Santos, ali je 2001. godine prodat kandaskom paru, koji je promenio ime u Hotel Kalifornia.
 
Bend se nada da će sud da zabrani hotelu korišćenje imena i ponašanje koje bi ukazivalo na postojanje veza sa njima. Oni takođe traže dobit ostvarenu na osnovu imena.
 
Pesma pod nazivom Hotel Kalifornija izašla je na albumu iz 1976. godine koji je nosio isto ime. Ironično, bend je zamalo završio na sudu zbog fotografije hotela na naslovnoj strani albuma, jer nisu tražili dozvolu vlasnika da koriste ovu sliku.
  • aha

    07.05.2017 11:42
    @@aha
    pa to sam i ja rekao - za ime nema problema, ali za majice i ostalo svakako...
    Sto se tice Dizni palacinkarnice, nisam bio tamo pa ne znam kako je napisano. Ako je napisano na nasoj transkripciji, ne mora da znaci da je dozvoljeno, posto na srpskom ta rec nista ne znaci i direktno upucuje na Disneya... Dobar advokat bi ih olesio samo tako.
    Ali eto, nasi zakoni o autorskim pravima su na nivou ''sta mi mozes'' pa je sve dozvoljeno.
  • @aha

    06.05.2017 17:10
    Pa i zato ti je palačinkarnica Dizni, a ne Disney. To već ni kod nas ne prolazi. I Hogar, i Obelix mogu da budu zaključani, ako nemaju frenčajz ugovor. Ne samo da koriste imena, nego i zaštićene grafičke izglede i likove.

    Hotel Californija, po tekstu, je radila preko deset godina pod ovim imenom. Nikome ne bi smetalo ako bi ostali na tome, ali oni su krenuli da prodaju/puštaju zaštićene sadržaje.
  • aha

    04.05.2017 20:52
    i hotel i kalifornija su opsti pojmovi. mogu da se slikaju s tuzbom. jedino su u pravu za suvenire i majice, to mogu da zabrane...
    sad bi francuzi trebali da tuze ove nase obeliks pecenjare, a Dizni da tuzi palacinkarnicu...
    svasta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.