VIDEO: Četrdeset godina od smrti Elvisa Prislija

U sredu, 16. avgusta, navršava se 40 godina od smrti Elvisa Prislija, Kralja rokenrola, ikone popularne kulture koja je i danas idol mnogima i čije su ploče prodate u više od milijardu primeraka.
Njegovo imanje Grejslend u Memfisu u američkoj saveznoj državi Tenesi, gde je i sahranjen, godišnje poseti oko 600.000 ljudi, što ga čini najposećenijom atrakcijom u SAD posle Bele kuće. Sutra se očekuje dolazak više od 50.000 ljudi, što će biti do sada najveća proslava Elvisovog života.
 
Elvisov jedinstven glas i stil bio je miks R'n'B-ja, bluza, kantri muzike i gospela, čime je rušio društvene i rasne barijere svog vremena. Iza njega su ostali brojni hitovi, medju kojima su "Heartbreak hotel", "Hound dog", "Suspicious minds", "Love me tender", "Jailhouse rock", "Blue suede shoes", "It's now or never", "Are you lonesome tonight", "All shook up", "Can't help falling in love"...
 
Britanski pisac i umetnik Ted Herison, koji je o Prisliju napisao dve knjige, rekao je da je Elvis "jedina osoba modernog vremena koju širom sveta momentalno prepoznaju samo na osnovu imena".
 
"Kažite 'Elvis' u Pekingu, Nikaragvi, Estoniji ili na Fidžiju i dobijate momentalno prepoznavanje nezavisno od jezika i kulture", naveo je Herison.
 
Kao rani buntovnik čije je okretanje u krug i udaranje nogom izludjivalo konzervativce, Elvis je svojom muzikom prelazio granice rasne podele na američkom jugu gde je segregacija još bila velika. Elvis je umetnik s najviše prodatih ploča, a sa zaradom od 27 miliona dolara na četvrtom je mestu Forbsove prošlogodišnje liste mrtvih slavnih ličnosti s najvišim zaradama.
 
"Čuti njega prvi put bilo je kao bekstvo iz zatvora", rekao je o Elvisu kultni američki muzičar Bob Dilan.
 
Grejslend, u kojem je živeo 20 godina, posetilo je više od 20 miliona ljudi od 1982. godine, kada je njegova bivša žena Prisila, majka njegovog jedinog deteta Lize Meri, otvorila imanje za javnost. Grejslend donosi ekonomiji Memfisa oko 150 miliona dolara godišnje.
 
Rodjen je 8. januara 1935. godine u siromašnoj porodici u državi Misisipi. Otac Vernon je bio vozač kamiona, a majka Gledis krojačica. Preselili su se 1948. godine u Memfis, gde je Elvis završio srednju školu, snimio prvu ploču s 19 godina i odmah postao zvezda.
 
Poslednji nastup imao je 25. juna 1977. u Indijanapolisu, a dan pred sledeći koncert, 16. avgusta 1977. pronadjen je mrtav u kupatilu.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.