Zašto treba jesti grožđe

Grožđe, kojem se pripisuju svojstva "eliksira mladosti", može značajno da poboljša mentalne sposobnosti, pokazala su nova istraživanja.
Zašto treba jesti grožđe
Foto: Pixabay
Sastojci ovog voća mogu da povećaju cirkulaciju krvi do mozga, čime se poboljšava memorija i usporava gubitak pamćenjakod starijih osoba. Ovaj lek iz prirode može da pomogne i protiv bolova zbog gihta ili reumatoidnog artritisa, protiv stvaranja krvnih ugrušaka, triglicerida, a ima i svojstva koja povoljno deluju na kožu.
 
Zbog ovih razloga trebalo bi što češće da jedete grožđe:
 
1. PUNO JE MINERALA
 
Plodovi vinove loze sadrže vitamine A, B i C, folnu kiselinu, enzime, fruktozu, glukozu, proteine i 13 minerala važnih za ljudski organizam. Zato se ovo voće preporučuje kao najbolja preventiva za najčešće bolesti i poremećaje zdravlja. Blagotvorno je za srce i krvne sudove, krvnu sliku, protiv upala...
 
2. PODSTIČE RAD MOZGA
 
- Pokazalo se da redovnim konzumiranjem belog i tamnog grožđa možemo da poboljšamo funkciju pamćenja, memoriju i koncentraciju u velikoj meri - rekao je doktor Džon Henvej sa Klinike za istraživanje u oblasti ishrane i zdravlja u Minesoti.
 
Medicinski radnici sve češće preporučuju grožđe studentima i učenicima, uz preporuku da bi ovo osvežavajuće voće trebalo da se nađe na meniju svakog dana zbog svog uticaja na funkciju mozga.
 
Istraživanja su pokazala da polifenoli pronađeni u semenkama grožđa mogu da smanje razvoj plaka u mozgu, koji se u medicini povezuje sa Alchajmerovom bolešću. Naime, sastojci vinove loze mogu da neutrališu slobodne radikale i pritisak u mozgu, čime se smanjuje rizik od ove bolesti.
 
3. UBLAŽAVA BOLOVE
 
Crno grožđe preporučuje se osobama koje boluju od gihta ili reumatoidnog artritisa jer može da umanji bolove koji se javljaju kao najčešći prateći simptom ovih bolesti. Crno grožđe sadrži bioflavonoid poznat kao kvercetin. Grožće je i snažan antiokidans i zahvaljujući tome i vitaminu C koji sadrži, ublažava bolove u zglobovima i mišićima, ali je dobro i protiv alergije.
 
4. USPORAVA RAST TUMORA
 
Naučnici Univerziteta u Ilinoisu tvrde da resveratrol iz grožđa usporava ili zaustavlja rast benignih i malignih tumora. Istraživanja pokazuju da resveratrol sprečava ili smanjuje rast tumora u svim fazama bolesti.
 
5. POPRAVLjA TEN
 
Prevremeno starenje kože je jedna od posledica delovanja štetnih sunčevih zraka. Naučnici, međutim, tvrde da flavonoidi otkriveni u grožđu mogu da "poprave" oštećenja ćelija kože usled dejstva sunca i preporučuju da se jede što više grožđa.
  • @Jok

    04.09.2017 20:41
    Plasis me
  • jok

    03.09.2017 23:30
    Nisam jeo grozdje od kada je dedin vinograd propao, a to je bilo pre 30 godina. Ovo sa pijace i iz marketa ispipano ko zna sve cijim prljavim rukama i spricano ko zna kakvim hemikalijama mi ne pada na pamet da jedem. Isto vazi i za jagode, kupine, sljive i dugo voce koje se ne ljusti i ne moze temeljno oprati. Kada vidim da ljudi nose pola ili cetvrt lubenice sa pijace isecene prljavim nozem bez pranja kore, pitam se znaju li ista o higijeni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.