Važna pitanja koja treba postaviti sebi pre razvoda

Daje li vam partner ono što vam istinski treba? Da li znamo šta nam istinski treba? I šta je to za šta sami moramo preuzeti odgovornost?

Iza dramatičnog broja razvoda, koji su u poslednjih 50 godina u nekim zemljama porasli sa 18 na 80 odsto, kriju se nesporazumi vezani uz životne zakone, prvenstveno one koje se tiču rezonancije i polariteta, kaže nemački terapeut i autor brojnih knjiga Ruediger Dahlke.

Zakon rezonancije kaže da privlačimo ono što i sami odašiljemo, bez obzira na to da li je to nesvesno, a zakon polariteta kaže kako svaki pol ima tendenciju upotpunjavanja svojom suprotnošću iako mi tu suprotnost ne želimo da prihvatimo, jer smo se vezali samo za jedan, za nas "pozitivan" pol.

Na primer, želimo da živimo dinamično, a preziremo sporost i pasivnost. Ali život zahteva i jedno i drugo. Razlog velikog broja razvoda je to što ova pravila života nikad nismo naučili. Ako život uporedimo s fudbalskom utakmicom, primetićemo da fudbaleri znaju pravila i, tako, na poluvremenu menjaju strane igrališta.

U srednjoj životnoj dobi većina ljudi ne menja pravac u životu i zbog toga "u drugom poluvremenu daju autogolove". Ono što radimo za druge ostaje neprimećeno jer dajemo nešto što mi mislimo da je drugima potrebno, a da ne proveravamo da li oni to žele ili ne. Nismo naučili da komuniciramo, smatramo kako znamo šta drugome treba i zato naš trud nije pozitivno vrednovan, naprotiv. Istovremeno se ne pitamo što je potrebno nama i za sebe ne preuzimamo odgovornost, nego tražimo da to učine drugi.

  • Sedam

    01.07.2016 00:31
    Ne ližite kašiku kojom pravite kolače.
  • neozenjen

    30.06.2016 22:42
    Prvo treba postaviti vazna pitanja kada se stupa u brak...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Ljubav i sex

Koliko u proseku traje seks?

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija LoveHoney pokazala je koliko parovi vremena daju predigri, pa i samom seksu.

Tri omiljene seks poze muškaraca

Čak 800 muškaraca je istaklo da im tri poze pružaju najveće zadovoljstvo, kao i da im je pogled tada na svoje partnerke veoma uzbudljiv.

Najbolje poze za oralni seks

Ponavljanje istih poteza, na istim mestima može vas dovesti do monotonog seksa, zbog čega bi s vremena na vreme trebalo da uvodite neke nove igre.

Pet pitanja za bolji seks

Iako je mnogim ženama neprijatno da razgovaraju o seksu, to može da ima višestruku korist za samu vezu sa partnerom.