Da li se seks računa kao vežbanje?

Za vreme dobrog treninga se znojite, srce radi ubrzano i trošite kalorije. Za vreme seksa se takođe znojite, srce radi ubrzano i trošite kalorije. Ipak, da li se seks računa kao vežbanje?

Zavisi od toga šta smatrate treningom.

Maxim donosi rezultate nekoliko studija koje nastoje da daju odgovor na ovo pitanje, dokaza koji idu u prilog tome da seks zapravo jeste oblik treninga.

Studije iz šezdesetih godina su pokazale kako seks ubrzava rad srca, udisaja i podiže krvni pritisak, što se takođe dešava i dok vežbate.

U jednoj pak studiji iz 2013. godine 21 par je praćen za vreme treninga, ali i za vreme seksualnog odnosa. Dobili su zadatak da vežbaju na traci za trčanje 30 minuta, kao i da imaju seks najmanje jednom nedeljno u periodu od mesec dana. Podaci su pokazali kako se seks definiše kao aktivnost "umerenog intenziteta", te da na isti način deluje na organizam.

Predigra se međutim ne računa kao trening. Pokazalo se kako, za vreme predigre, muškarci troše u proseku četiri kalorije po minuti, a žene tri kalorije za isto vreme. Uzevši u obzir da predigra kod većine parova traje oko pet minuta, to bi značilo da predigrom izgubimo svega oko 20 kalorija.

Pored toga što je seks dobra fizička aktivnost, on ima i druge benefite u odnosu na treninge. Na primer, za vreme seksa telo luči endorfine odgovorne za dobro raspoloženje, redukciju stresa i povećanje samopouzdanja.

"Seks ne bi trebalo da zameniti redovno vežbanje, bilo bi najbolje kad bi se obe ove fizičke aktivnosti uklopile u svakodnevnu rutinu, budući da u kombinaciji itekako poboljšavaju kvalitet života", kaže Entoni D. Karelis, vodeći autor studije iz 2013. godine za Men’s Journal.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Ljubav i sex

Koliko u proseku traje seks?

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija LoveHoney pokazala je koliko parovi vremena daju predigri, pa i samom seksu.

Tri omiljene seks poze muškaraca

Čak 800 muškaraca je istaklo da im tri poze pružaju najveće zadovoljstvo, kao i da im je pogled tada na svoje partnerke veoma uzbudljiv.

Najbolje poze za oralni seks

Ponavljanje istih poteza, na istim mestima može vas dovesti do monotonog seksa, zbog čega bi s vremena na vreme trebalo da uvodite neke nove igre.

Pet pitanja za bolji seks

Iako je mnogim ženama neprijatno da razgovaraju o seksu, to može da ima višestruku korist za samu vezu sa partnerom.