Oborio avion sa bivšom devojkom, pa je oženio

Američki pilot iz Drugog svetskog rata Luis Edvard Kurds ostaće upamćem po tome što je pored nemačkih, italijanskih i japanskih aviona oborio i jedan - američki. I to, ni manje ni više, nego avion u kojem se nalazila njegova devojka.

Kurds je u vojsku stupio 1942, kada je imao 23 godine. Završio je pilotsku školu i kao poručnik poslat je 1943. na evropsko ratište. Već prvog meseca postao je legenda i zaradio nadimak "Loši anđeo".

Već u prvom okršaju Kurds je 19. maja 1943. iznad Sardinije oborio tri nemačka "meseršmita", a u naredne tri nedelje imao je ukupno pet obaranja i jedno oštećenje neprijateljskih letelica.

Već 124. juna iste godine oborio je jedan italijanski avion, a šest dana kasnije oštetio je još jedan nemački "meseršmit". Tada je prvi put odlikovan.

Hrabrost i umeće letenja pokazao je i 27. avgusta, kada je prvo oborio jednog Nemca, a onda pritekao u pomoć svom kolegi. Tom prilikom je srušio još jedan nemački avion, pre nego što je njegov pogođen. Bio je prinuđen da sleti, ali su ga odmah zarobili Italijani. Ipak, srećom po Kurdsa, zarobljeništvo nije dugo trajalo, pošto je Italija kapitulirala 8. septembra.

Ali sreća je odlučila da se poigra s ovim avijatičarskim asom... Pošto se Italija predala, Nemačka je izvršila invaziju na sever te zemlje, i to tačno na onaj deo u kojem se nalazio Kurds, koji nije uspeo odmah da pobegne i domogne se američkih trupa. Proveo je osam meseci na neprijateljskoj teritoriji, da bi konačno 27. maja 1944. uspeo da se domogne američkih vojnika.

Zaradio je pregršt raznih medalja i odlikovanja, a onda se zaputio na pacifičko ratište. Tu je 7. februara 1945. nedaleko od Tajvana imao okršaj sa japanskim pilotem. Naravno, oborio ga je. Sada je mogao da se pohvali kako je tokom Drugog svetskog rata obarao avione sve tri sile Osovine - nemačke, italijanske i japanske.

Kurds je 10. februara 1945. poleteo u formaciji od četiri aviona sa Filipina. Meta im je bio jug Tajlanda, pošto su obaveštajci sumnjali da Japanci tamo imaju aerodrom. Informacija se ispostavila kao pogrešna, pa su krenuli nazad na Filipine.

Dok su bili iznad ostrva Batan, formacija se razdvojila. Kurds i poručnik Šmitke krenuli su severnom obalom, a poručnici Skeli i La Kroa južnom. Pošto su druga dvojica otkrila japanski aerodrom, pozvali su Kurdsa i Šmitkea u pomoć. La Kroa je u međuvremenu pogođen, te je morao da iskoči iz aviona. Kurds i ostali su konatstovali da je bezbedan i krenuli su nazad u bazu.

I onda se desilo ono zbog čega je ušao u legendu kao najluđi pilot ikada. Kurds je primetio da je japanskom aerodromu prilazio američki teretni avion C-47. Mislio je da su Japanci ukrali njihov avion, te da se nisu ni potrudili da skinu američke oznake.

Pokušao je da preko radija kontaktira pilota, ali nije dobio odgovor. Preleteo je ispred njega kako bi ga sprečio da sleti, ali avion je nastavljao po svom. Ponovio je isti manevar još dva puta, ali teretnjak je i dalje išao pravo ka pisti.

Očajnički želeći da ga spreči u tome, zapucao je u jedan od njegovih motora. Pilot i dalje nije pokazivao nameru da promeni pravac. Kurds je tada zapucao i u drugi motor, nateravši avion da sleti na more. Čim je steleo, iz aviona su počeli da izlaze putnici.

Kurds je video da nisu u pitanju Japanci, već Amerikanci. Brzo je sleteo, kako bi im objasnio zbog čega ih je oborio. Ubrzo je pilot teretnog aviona njemu objasnio šta se desilo.

Ispostavilo se da se pilot izgubio zbog lošeg vremena, a da mu radio nije funkcionisao. Pošto je ostajao bez goriva, odlučio je da sleti na aerodrom koji je primetio, ni ne sluteći da ga kontrolišu Japanci. Ispostavilo se da im je Kurds, oborivši avion, spasao živote.

Narednog dana otkrio da je u avionu koji je oborio bila njegova bivša devojka Valori. Kurds nije dobio odlikovanje za ovo obaranje, ali je jednu nagradu ipak zaradio - Valori se udala za njega.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Ljubav i sex

Koliko u proseku traje seks?

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija LoveHoney pokazala je koliko parovi vremena daju predigri, pa i samom seksu.

Tri omiljene seks poze muškaraca

Čak 800 muškaraca je istaklo da im tri poze pružaju najveće zadovoljstvo, kao i da im je pogled tada na svoje partnerke veoma uzbudljiv.

Najbolje poze za oralni seks

Ponavljanje istih poteza, na istim mestima može vas dovesti do monotonog seksa, zbog čega bi s vremena na vreme trebalo da uvodite neke nove igre.

Pet pitanja za bolji seks

Iako je mnogim ženama neprijatno da razgovaraju o seksu, to može da ima višestruku korist za samu vezu sa partnerom.