"Commodore64", 22 godine od odlaska

U aprilu 1994. godine, kompanija "Commodore" prestala je da proizvodi svoj najuspešniji računar. Naravno, reč je o legendarnom "C64".
Kada se pojavio na tržištu C64 susreo se sa žestokom konkurencijom, a u SAD-u to su bili Atari 400 i 800 i Apple II. Zahvaljujući ceni i izuzetno agresivnoj kampanji, "Commodore" se serijom uspešnih televizijskih reklama nametnuo kao pobednik.
 
Proizvođači video igara zaključili su da je upravo ovo platforma na kojoj će se njihovi naslovi najbolje prodavati. "Commodore" je uspešno poslovao sve do kraja osamdesetih, a godišnje su prodavali i do milion i 500 hiljada računara.
 
U martu 1994. "Commodore" je najavio da će 1995. prestati sa proizvodnjom, ali, samo mesec dana kasnije, kompanija je proglasila bankrot.
 
Autor: Index
  • Dule

    17.04.2016 23:19
    "samo"
    VIC 20 je bio poslovni promasaj i tehnoloski zaostala masina. Commodore 64 se u to vreme borio sa Atarijem, Spectrumom i kasnije sa Schneiderom.
  • Branko

    14.04.2016 06:57
    Titova ulica
    Malo ko zna da je prije nego je izasao ovaj model bio i imao sam narucen iz USA
    VIC 20 sa samo 20 Kb memorije. Ovo je samo neslednik ponosnog Commodore VIC 20.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.