Šest razloga zašto se povećava broj ateista

Broj vernika širom Zapada smanjuje se iz godine u godinu, a broj ateista raste.

U izveštaju zanimljivog naziva "Egzodus", Istraživački centar za religije SAD istražio je razloge zbog kojih ljudi postaju ateisti.

Danas čak 25 odsto Amerikanaca sebe smatra nevernicima, za razliku od šest odsto koliko je taj procenat iznosio sedamdesetih, odnosno 20 odsto koliko su pokazala istraživanja 2012. godine. Među njima, najprimetniji su oni koji su nekada bili religiozni, ali više nisu.

Prema rezultatima istraživanja, ovo je šest razloga zbog kojih su nekadašnji vernici postali ateisti:

Crkvena zajednica se fokusirala na politiku

Šesnaest odsto ispitanika u ovom istraživanju izgubilo je interesovanje za veru nakon što su primetili da se njihova verska zajednica suviše okrenula politici. Ispostavlja se da je verski aktivizam i "agresivno" propovedanje vere, zapravo odbilo mnoge religiozne ljude od religije.

Seksualni skandali crkvenih velikodostojnika

Čak 19 odsto ispitanika reklo je da su ih izveštaji o zlostavljanju dece u katoličkoj crkvi toliko potresli, da su okrenuli leđa veri. Među onim ateistima koji su odgajani kao katolici, taj odgovor je dalo čak 32 odsto.

Negativan stav crkve prema LGBT populaciji

Za 29 odsto ispitnika, homofobija koju su primetili u svojim verskim zajednicama, bila je kap koja je prelila čašu i koja je presudila da prestanu da se izjašnjavaju kao vernici. Bivši katolici su to navodili kao razlog više od bilo kojih drugih nekadašnjih vernika (39 odsto).

Nereligiozne porodice

Gotovo trećina ispitanika kaže da je okrenula leđa crkvi, jer niko iz njihove porodice nije bio naročito religiozan.

Obrazovanje

Studija je podelila nereligiozne ispitanike u podgrupe – one koji bojkotuju veru, apateiste i vernike bez religije. Među onima iz prve grupe, najviše je bilo onih sa visokim obrazovanjem (38 odsto), dok je među onima koji veruju u višu silu, ali ne pripadaju nijednoj konfesiji, bilo najmanje.

Udaljavanje od religioznih učenja

Ipak, za većinu onih koji sebe nazivaju nereligioznim, najjednostavnije objašnjenje ujedno je bilo i najčešće. Čak 60 odsto ispitanika reklo je da se udaljilo od svoje verske zajednice kada je izgubilo veru u religijska učenja.

  • Albert

    28.09.2022 03:25
    Katolik po ocu i majci
    Ateisti su osobe iz mešanog braka u većini slučajeva,na primer u Evropi.Ne čitaju Bibliju i ne slave nijedan verski praznik.To ne znači da ih roditelji nisu vaspitali.Inače meni je katolički paroh obezbedio radni odnos u Italiji.Treba biti vernik jer osobe u Crkvi poznaju ugledne,uspešne i poslovne ljude sa kojima će Vas spojiti.Mislim da sam potpuno jasan,hvala.
  • mm

    26.09.2016 19:07
    /
    Vera odnosno organizovana religija je u davna vremena služila da se kontroliše narod. "veruj u boga, budi poslušan svom vladaru itd." Narod je pretežno bio nepisman te stoga i lak za manipulisanje.

    Danas je nivo obrazovanja mnogo veći, veći je i pristup informacijama pa tako opada uticaj religije. A televizija i drugi mediji su preuzeli ulogu kontrolisanja narodnih masa.
  • Ateist

    26.09.2016 18:08
    Pranje para, pedofilija, skupi automobili, raskošan život, skandali, to je ona crkva koja kod nas okuplja sve više vernika. Kakvi uzori takvi i vernici. Naravno, nisu ni tamo svi isti i ima iskrenih i pravih vernika koje treba poštovati, kao što ja očekujem da se moj ateizam poštuje dokle god poštujem moralne norme i nikog ne ugrožavam svojim uverenjem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.