Ljudima na samrti život zaista proleti ispred očiju

Tvrdnja da ljudima neposredno pred smrt ispred očiju prođe čitav život sada je dobila i naučnu potporu.

Istraživači sa Univerziteta Hadasah u Jerusalimu kažu da je taj fenomen, ili bar nešto veoma slično, izuzetno česta pojava.

Fenomen koji se naziva LRE (life review experience, tj. iskustvo pregledanog života) ipak ne izgleda kao u holivudskim filmovima i slike koje vide ljudi na samrti nisu poređane hronološki.

U pitanju je "bombardovanje" mozga nizom iskrivljenih sećanja, nabijenih emocijama. "U pitanju je superkoncentrat mentalnih procesa koji se odvijaju svakog dana", navedeno je u istraživanju.

Naučnici su analizirali sedam slučajeva LRE i dobili su različita svedočenja, ali su sva imala zajedničku karakteristiku - osećaj emocija iz tuđe perspektive.

"Video sam te stvari koje se tiču mog oca, a on je meni govorio o svom detinjstvu i koliko mu je bilo teško", navodi se u jednom od svedočenja.

Naučnici kažu da će nastaviti da istražuju ovaj fenomen, a sada veruju da su u pitanju "kratki spojevi" u mozgu prouzrokovani sve manjim dotokom kiseonika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.